Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος – 7 απλοί αλλά βασικοί κανόνες που θα κάνουν ευκολότερη την ζωή σας

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Το (μη δημιουργικό) άγχος είναι μια εξαιρετικά επώδυνη και επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί να καθορίσει ποικιλοτρόπως την ζωή μας. Η διαχείρισή του αποτελεί, στις μέρες μας, προσφιλές αντικείμενο ειδικών επιστημόνων, “γκουρού” του διαδικτύου, και συγγραφέων βιβλίων αυτοβοήθειας. Ωστόσο, ίσως μπορείτε να νικήσετε το άγχος κάνοντας κάποιες μικρές, αλλά σημαντικές, αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Στην πραγματικότητα, η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους μπορεί να βασιστεί σε μόλις 7 κανόνες.

Κανόνας 1 – Αλλάξτε οπτική γωνία

Ο τρόπος με τον οποίον βλέπουμε τα πράγματα, είναι πιθανώς ο σημαντικότερος ρυθμιστής του άγχους. Θυμηθείτε το κλασικό παράδειγμα του ποτηριού το οποίο περιέχει κρασί (ή νερό) μέχρι την μέση. Όσοι σκέφτονται θετικά, θα δουν το ποτήρι μισογεμάτο και θα είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Αλλά αυτοί στην ζωή των οποίων κυριαρχεί ο αρνητισμός, θα δουν το ποτήρι μισοάδειο και θα αρχίσουν να ανησυχούν για την “έλλειψη”.

Αν, λοιπόν, καταφέρετε να αλλάξετε οπτική γωνία και να εστιάσετε σε ό,τι έχετε και όχι σε ό,τι δεν έχετε, θα κάνετε ένα τεράστιας σημασίας βήμα για να διαχειριστείτε το άγχος σας.

Κανόνας 2 – Μην υπερεκτιμάτε τον εαυτό σας

Η ανάληψη περισσότερων ευθυνών από όσες μπορείτε να διαχειριστείτε επιτυχώς, είναι ένας σίγουρος τρόπος να οδηγήσετε τον εαυτό σας σε απόκρημνα μονοπάτια. Και αυτό είναι, δυστυχώς, κάτι σύνηθες στους χώρους εργασίας (και όχι μόνο) σήμερα.

Οι άνθρωποι ορίζουν μη ρεαλιστικούς στόχους και προθεσμίες, και αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας περισσότερη δουλειά από όσην στ’ αλήθεια μπορούν να κάνουν, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν υλικά ή άλλα οφέλη.

Αλλά το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο: χάνουν την δουλειά ή/και την ηρεμία τους, και γίνονται έρμαια του άγχους. Δείτε, λοιπόν, τις πραγματικές διαστάσεις του εαυτού σας, και κάνετε ΜΟΝΟΝ όσα μπορείτε.

Μεμπτό είναι το να μην κάνεις τίποτα, όχι το να κάνεις μόνον όσα μπορείς.

Κανόνας 3 – Ελέγξτε τις αντιδράσεις σας στις δυσκολίες

Σκαμπανεβάσματα συμβαίνουν στην ζωή όλων, αλλά οι αντιδράσεις των ανθρώπων σε αυτά είναι διαφορετικές. Μερικοί αντιμετωπίζουν στωικά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενώ άλλοι λυγίζουν υπό το βάρος των περιστάσεων και παραδίδονται (σχεδόν) αμαχητί στο άγχος. Να θυμάστε:

Σημασία δεν έχει τι μας συμβαίνει, αλλά πώς αντιδρούμε σε ό,τι μας συμβαίνει.

Επίσης:

Και τα καλά δεχούμενα, και τα κακά δεχούμενα, καθώς η δυαδικότητα είναι γνώρισμα της ζωής.

Τέλος:

Ουδέν κακόν, αμιγές καλού. Μάθετε να αναζητείτε το καλό που μπορεί να προκύψει μέσα από το “κακό”.

Όλα όσα μας συμβαίνουν, για κάποιον λόγο συμβαίνουν. Βρείτε αυτόν τον λόγο και συνεχίστε να πορεύεστε στο (συναρπαστικό, παρά τις κακοτοπιές του) μονοπάτι της ζωής.

Κανόνας 4 – Μην πηγαίνετε στα άκρα

Αρετή είναι η μεσότητα, μας λέει ο σοφός Αριστοτέλης. Γι’ αυτό και τα άκρα, οι υπερβολές, πρέπει να αποφεύγονται σε οτιδήποτε.

Μην αναλαμβάνετε πάρα πολλή δουλειά, ούτε πολύ λίγη. Μην είστε άπληστοι, αλλά και μην αφήνεστε στην ένδεια. Μην τρώτε πάρα πολύ, αλλά και μην λιμοκτονείτε. Μην είστε εγωπαθείς, αλλά και μην κριτικάρετε συνεχώς τον εαυτό σας.

Όταν βαδίζετε στο μεσαίο μονοπάτι, στην μεσότητα, το άγχος υποχωρεί και δίνει την θέση του στην χαρά και την ηρεμία.

Κανόνας 5 – Μάθετε να αρνείστε

Πολλοί είναι, δυστυχώς, οι άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να προφέρουν μιαν απλή λεξούλα, όταν το απαιτεί η περίσταση: “Όχι”.

Έτσι, πέφτουν στην παγίδα να κάνουν πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποφύγει. Μπαίνουν σε φιλίες που δεν θέλουν, δεσμεύονται σε σχέσεις που δεν πρέπει να έχουν, παίρνουν δουλειά που δεν μπορούν να διαχειριστούν, και ούτω καθεξής.

Αυτό αυξάνει το άγχος τους σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους βυθίζει στην δυσαρμονία.

Μάθετε, λοιπόν, να λέτε “όχι”, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, ακόμα και αν πρόκειται να δυσαρεστήσετε ανθρώπους που αγαπάτε – αν και αυτοί σας αγαπούν στ’ αλήθεια, θα καταλάβουν και θα σας δικαιολογήσουν.

Κανόνας 6 – Χαλαρώστε

Οι τεχνικές χαλάρωσης λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι νομίζετε. Κάτι τόσο απλό, όσο μια σωστή άσκηση αναπνοής, μπορεί να σας κάνει να απελευθερωθείτε από το άγχος.

Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης και εφαρμόστε τες.

Κανόνας 7 – Βάζετε προτεραιότητες

Αν έχετε πολλές εργασίες να κάνετε (ή πολλές ανάγκες να καλύψετε), φροντίστε να τις ιεραρχήσετε.

Μάθετε να καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι κάθε εργασία (ή ανάγκη) και να την διαχειρίζεστε ανάλογα.

Κάντε πρώτα τα σημαντικά, και ύστερα τα λιγότερο σημαντικά.

Αυτό θα σας βοηθήσει να βάλετε σε τάξη την ζωή σας, και άρα να διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο το άγχος σας

Αν σου αρέσουν αυτά που διαβάζεις, υποστήριξε την προσπάθειά μου με μια δωρεά.

Η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα αγριεύει. Ας μην χάσουμε επαφή. Εγγράψου, για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο email σου για κάθε νέο άρθρο: