Άρχισε η εκπαίδευση των παιδιών στην κατανάλωση γρύλων, ακρίδων, και αλευροσκωλήκων

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Τέσσερα δημοτικά σχολεία της Ουαλίας συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διατροφικής αλλαγής, που στοχεύει στην διαμόρφωση νέων διατροφικών συνηθειών. Τα παιδιά, ηλικίας 5-11 ετών, θα εκπαιδευτούν να καταναλώνουν «εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης» αντί του «κακού» (για την υγεία και, κυρίως, το περιβάλλον) κρέατος, και των εξίσου «κακών» γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το εναλλακτικό σχολικό μενού θα περιλαμβάνει γρύλους, ακρίδες, μεταξοσκώληκες, αλευροσκώληκες, και λοιπά καλούδια της θρεπτικής ομοταξίας των εντόμων.

Με τον τρόπο αυτόν, κατά τους εμπνευστές του προγράμματος, οι νέες γενιές θα μυηθούν στην φιλοσοφία του «χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα» και θα γίνουν μπροστάρηδες στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά, και μόνον με την σύμφωνη γνώμη των γονιών τους. Έργο των δασκάλων είναι να ενημερώσουν σωστά και να πείσουν τους μαθητές τους για τα τεράστια οφέλη των νέων διατροφικών συνηθειών.

Αν και τα εν λόγω εδέσματα αποτελούν μέρος της διατροφής περίπου δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και έχουν την έγκριση της ΕΕ, εντούτοις το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει χαρακτήρα πειράματος, στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, ερευνητικά εργαστήρια, και… επιχειρήσεις.

Βασικός στόχος του πειράματος είναι να συλλεχθούν δεδομένα, η επεξεργασία των οποίων θα βοηθήσει στην ανεύρεση των βέλτιστων μεθόδων προώθησης της εντομοφαγίας -και γενικότερα των «νέων τροφίμων»- τόσο στα παιδιά όσο και, μέσω των παιδιών, στους ενήλικες.

Κεντρική θέση στο μενού έχει το VEXo, μια «ολοκαίνουργια πρωτεΐνη εντόμων και φυτών» την οποία κατασκευάζει και ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά η εταιρεία Bug Farm Foods.

Όπως μαθαίνουμε από τον ιστότοπο της εταιρείας, το προϊόν έχει ήδη τεσταριστεί με επιτυχία σε μικρούς μαθητές:

Τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήσαμε έρευνα με σχεδόν 200 παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ουαλία και το 100% συμφωνεί ότι το VEXo είναι νόστιμο! «Είναι το καλύτερο φαγητό που είχα ποτέ!» σχολίασε ένας μαθητής, ενώ ένας άλλος είπε «Μου άρεσε – είχε κανονική γεύση!»

Ιδρυτικά μέλη της Bug Farm Foods είναι η Sarah Beynon (διακεκριμένη εντομολόγος, οικολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Andy Holcroft (σεφ και ιδιοκτήτης εντομο-εστιατορίου).

Περιττεύει να πω ότι, και σε αυτήν την περίπτωση, είναι ευδιάκριτη η… σκιά του θείου Κλάους και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Φυσικά, τέτοια πειράματα θα πρέπει να περιμένουμε και στην χώρα μας. Το έδαφος προετοιμάζεται, όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στα Νέα Ελληνικά για τα ΕΠΑΛ.

Το μη λογοτεχνικό κείμενο πάρθηκε από την ιστοσελίδα του ιδρύματος «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (W.W.F.) – ΕΛΛΑΣ» και έχει τον τίτλο: «Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν θωρακίζει μόνο την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη».

Στην ενότητα «ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ» διαβάζουμε την εξής αποκαλυπτική παράγραφο:

Μαχόμαστε κατά της κλιματικής κρίσης, κινητοποιώντας τους πολίτες, και ειδικά τους νέους, να υιοθετήσουν μία πιο βιώσιμη διατροφή μειώνοντας πρωτίστως την κατανάλωση κρέατος.

Αφήνω να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα…

Αν σου αρέσουν αυτά που διαβάζεις, υποστήριξε την προσπάθειά μου με μια δωρεά.

Η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα αγριεύει. Ας μην χάσουμε επαφή. Εγγράψου, για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο email σου για κάθε νέο άρθρο:

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Άρχισε η εκπαίδευση των παιδιών στην κατανάλωση γρύλων, ακρίδων, και αλευροσκωλήκων

Τα σχόλια είναι κλειστά.