Ένα διεθνές «όπλο» στα χέρια των καταναλωτών, για να διεκδικήσουν ουσιαστικότερα μέτρα για τα καύσιμα

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Η ανεξάρτητη Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA: International Energy Agency) κοινοποίησε τον Μάρτιο την έκθεσή της για τα καύσιμα, στην οποία προτείνει «Ένα σχέδιο 10 σημείων για την μείωση της χρήσης πετρελαίου».

Όπως αναφέρει η έκθεση, πρόκειται για:

10 άμεσες ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν στις προηγμένες οικονομίες για την μείωση της ζήτησης πετρελαίου πριν από την περίοδο αιχμής της ζήτησης. Εκτιμούμε ότι η πλήρης εφαρμογή αυτών των μέτρων μόνο στις προηγμένες οικονομίες, μπορεί να μειώσει την ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Συνοπτικά, οι 10 προτεινόμενες ενέργειες είναι οι εξής:

 1. Μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 km/h.
 2. Εργασία από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα, όπου είναι δυνατόν.
 3. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις.
 4. Φθηνότερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και παροχή κινήτρων για μικροκινητικότητα, περπάτημα, και ποδήλατο.
 5. Εναλλακτική πρόσβαση ιδιωτικών αυτοκινήτων σε δρόμους μεγάλων πόλεων [Μονά/Ζυγά].
 6. Αύξηση της κοινής χρήσης αυτοκινήτου και υιοθέτηση πρακτικών για την μείωση της χρήσης καυσίμων [τακτική παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών, ρύθμιση του κλιματιστικού, κ.λπ.]
 7. Προώθηση της αποτελεσματικής οδήγησης φορτηγών και οχημάτων παράδοσης αγαθών.
 8. Χρησιμοποίηση τρένων υψηλής ταχύτητας και νυχτερινών τρένων αντί για αεροπλάνα, όπου είναι δυνατόν.
 9. Αποφυγή επαγγελματικών αεροπορικών ταξιδιών, όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
 10. Ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών και πιο αποδοτικών οχημάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξής παράγραφος:

Πολλές κυβερνήσεις εισάγουν μέτρα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές μειώνοντας τις τιμές στην αντλία. Όπου είναι δυνατόν, τα μέτρα τιμολόγησης θα πρέπει να σχεδιάζονται προσεκτικά, δίνοντας προτεραιότητα στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και σε εκείνα για τα οποία τα αυτοκίνητα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας. Οι κυβερνήσεις έχουν μια ποικιλία εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με το πλαίσιο της χώρας. Για παράδειγμα, όπου οι φόροι αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των τιμών για τους καταναλωτές, μια προσωρινή μείωση αυτών των εισφορών ή του ΦΠΑ μπορεί να μετριάσει την επιπλέον επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει την συγκεκριμένη έκθεση, η οποία είναι κατ’ ουσίαν ένα έτοιμο πακέτο μέτρων προς εφαρμογή από τις κυβερνητικές αρχές των χωρών. Και είναι βέβαιο ότι τα περισσότερα από αυτά θα μας τα επιβάλουν.

Τα δύο μείζονος σημασίας σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Έλληνες καταναλωτές, είναι τα εξής:

 • Φτηνά ή και δωρεάν ναύλα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Μείωση του ειδικού φόρου ή/και του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Δεν υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες για την αγνόηση εκ μέρους της πολιτείας αυτών των δύο μέτρων. Οι καταναλωτικές οργανώσεις θα πρέπει να διεκδικήσουν την εφαρμογή τους, επικαλούμενες την έκθεση της IEA.

Η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα αγριεύει. Ας μην χάσουμε επαφή. Εγγράψου, για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο email σου για κάθε νέο άρθρο:

2 σκέψεις σχετικά με το “Ένα διεθνές «όπλο» στα χέρια των καταναλωτών, για να διεκδικήσουν ουσιαστικότερα μέτρα για τα καύσιμα

Τα σχόλια είναι κλειστά.