Χαράς ευαγγέλια – Εκτινάσσεται σε ύψη πρωτόγνωρα ο ευρωπαϊκός πολιτισμός – Ανείπωτη η ευφορία των Ευρωπαίων

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Η πρωινή ιεροτελεστία του καφέ, κατά την διάρκεια της οποίας συνηθίζω να ενημερώνομαι (όχι, φυσικά, από τα συστημικά ΜΜΕ) για τις τρέχουσες εξελίξεις, μου επεφύλασσε σήμερα μιαν «ευχάριστη» έκπληξη.

Οφείλω καταρχάς να ομολογήσω ότι είμαι αρκούντως απογοητευμένος από το επίπεδο του «κοινού» ευρωπαϊκού μας πολιτισμού και ότι αναζητώ, σχεδόν μανιωδώς, ειδήσεις ικανές να μετριάσουν αυτήν μου την απογοήτευση -να με «ανεβάσουν» κομματάκι, βρε αδερφέ, να με κάνουν να νιώσω περήφανος ως Ευρωπαίος!

Έτσι, περιδιαβάζοντας σήμερα στους επίσημους ιστότοπους της ΕΕ, έπεσα πάνω σε μιαν ολόφρεσκια ευρωπαϊκή έκθεση, η οποία κυριολεκτικά με απογείωσε και μ’ έκανε να παραδεχτώ, για πρώτη φορά, ότι ΝΑΙ! αξίζει τελικά να βγω από την αδράνεια και να ριχτώ στον αγώνα για την υπεράσπιση των «κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών», τις οποίες απειλούν να γκρεμίσουν κάτι άξεστοι βάρβαροι σαν τους Ρώσους.

Ήταν τέτοιο το «ανέβασμά» μου, ώστε μπήκα στον πειρασμό να το μοιραστώ μαζί σας. Κι επειδή, όπως έλεγε ο Ουάιλντ, ο καλύτερος τρόπος να νικήσεις έναν πειρασμό είναι το να ενδώσεις σ’ αυτόν, ενδίδω πάραυτα και σας κάνω κοινωνούς της χαράς μου.

Η εν λόγω έκθεση αφορά την κοκαΐνη στην Ευρώπη. Εκπονήθηκε από την Europol και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), και κοινοποιήθηκε στις 6 Μαΐου.

Όποιος θέλει, μπορεί να διαβάσει ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Εγώ θα σας μεταφέρω μόνον τα στοιχεία που με «άγγιξαν» περισσότερο:

Η κοκαΐνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο (διεγερτικό) ναρκωτικό στην Ευρώπη.

Τα επίπεδα χρήσης της ποικίλλουν μεταξύ των χωρών, και είναι πιο υψηλά στην νότια και την δυτική Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι περίπου 14 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ηλικίας 15-64 ετών), δηλαδή σχεδόν το 5 % αυτής της ηλικιακής ομάδας, έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη κατά την διάρκεια της ζωής τους. Περίπου 3,5 εκατομμύρια από αυτούς έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο. […]

Αλλά στην Ευρώπη γίνεται και επεξεργασία κοκαΐνης σε μορφή σκόνης, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και με πιο εξελιγμένο τρόπο από ό,τι είχε προηγουμένως καταγραφεί. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις για παραγωγή στο ευρωπαϊκό έδαφος. […]

Η ευρωπαϊκή καταναλωτική αγορά κοκαΐνης συνεχίζει να αυξάνεται και όλα δείχνουν ότι ο ρόλος της Ευρώπης στο διεθνές εμπόριο κοκαΐνης ενδέχεται να αναβαθμιστεί.

Η διαθεσιμότητα κοκαΐνης στην Ευρώπη είναι πιθανώς στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, και το ναρκωτικό είναι πιο προσιτό στους καταναλωτές από ό,τι στο παρελθόν.

Το EMCDDA εκτιμά ότι η λιανική αγορά κοκαΐνης της ΕΕ είχε αξία τουλάχιστον 10,5 δισ. ευρώ το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παράνομης αγοράς όλων των ναρκωτικών και καθιστά την κοκαΐνη την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μετά την κάνναβη. […]

Μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης κατάσχονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, από το 2017, ιδιαίτερα σε θαλάσσια λιμάνια. Το 2020, κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει αναφερθεί ποτέ: 214,6 τόνοι. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο του 2021 θα είναι ακόμα υψηλότερο, καθώς έχουν ήδη αναφερθεί κατασχέσεις 240 τόνων.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης συνεχίζουν να κατάσχονται στα λιμάνια του Βελγίου, της Ολλανδίας, και της Ισπανίας. Ωστόσο, ολοένα αυξανόμενες ποσότητες κατάσχονται τώρα και σε λιμάνια αλλού στην Ευρώπη -κάτι που υποδηλώνει ότι οι ομάδες διακίνησης επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε λιμάνια όπου τα μέτρα θεωρούνται λιγότερο αυστηρά.

Η διαφθορά και ο εκφοβισμός των λιμενικών εργαζομένων, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στην κυβέρνηση, είναι βασικός παράγοντας για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης μέσω των λιμανιών.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαφθορά που σχετίζεται με την αγορά κοκαΐνης είναι παρούσα και σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Αν και είναι δύσκολο να παρακολουθείται συστηματικά, η βία που σχετίζεται με την αγορά κοκαΐνης φαίνεται να αυξάνεται. Ορισμένες πρόσφατες υποθέσεις υψηλού προφίλ υποδηλώνουν ότι τα φαινόμενα βίας επεκτείνονται και σε τομείς πέραν της διακίνησης, συμπεριλαμβάνοντας δημοσιογράφους και κυβερνητικούς αξιωματούχους. […]

Το χημικό προφίλ των δειγμάτων κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη υποδηλώνει ότι η Κολομβία εξακολουθεί να είναι η κύρια χώρα προέλευσης, αν και ο αριθμός των δειγμάτων περουβιανής προέλευσης έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.

Τα δεδομένα για τις πρόδρομες χημικές ουσίες και τις ανιχνευθείσες παράνομες εγκαταστάσεις παραγωγής δείχνουν ότι μεγάλες ποσότητες (πολλών τόνων) βάσης κοκαΐνης και άγνωστες ποσότητες πάστας κόκας μεταποιούνται πλέον σε κοκαΐνη σε μορφή σκόνης στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων βάσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, για επεξεργασία, ενέχει τον κίνδυνο να είναι διαθέσιμα περισσότερα καπνίσιμα προϊόντα κοκαΐνης στις ευρωπαϊκές καταναλωτικές αγορές στο μέλλον. […]

Υπάρχουν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ορισμένα εγκληματικά δίκτυα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης συνεργάζονται σε δραστηριότητες παραγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη, και ίσως επίσης στην Νότια Αμερική. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και για άλλα φάρμακα, ιδιαίτερα την μεθαμφεταμίνη.

Υπάρχουν τώρα περισσότερα στοιχεία ότι μεξικανικά εγκληματικά δίκτυα εμπλέκονται στην προμήθεια κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως σημείο διέλευσης [κόμβος, δηλαδή!] για αποστολές κοκαΐνης που προορίζονται για χώρες εκτός ΕΕ.

Υ.Γ. Μην μου πείτε ότι δεν σας «ανέβασα»! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από την ευλογημένη Ένωσή μας; Μόλις τελειώσουμε με τους ξενέρωτους Ρώσους, άνεμος χαροποιός θα σαρώσει την γειτονιά μας, φέρνοντας σκόνη, όχι από την Αφρική, αλλά από τα σπλάχνα της ίδιας της μαμάς Ευρώπης – σκόνη που θα μας εκτινάξει σε παραδείσια σύννεφα και, θα δείτε, θα μας κάνει να γελάμε με όλα αυτά που τώρα μας φαίνονται δυσάρεστα.

Η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα αγριεύει. Ας μην χάσουμε επαφή. Εγγράψου, για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο email σου για κάθε νέο άρθρο: