Πώς θα είναι η ζωή μας το 2030, αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση;

Θέλοντας να μας δώσει μιαν εικόνα για την ζωή μας το 2030, αν η σημερινή πορεία της ανθρωπότητας δεν ανακοπεί με κάποιον τρόπο, και αν φυσικά επιβιώσουμε μέχρι τότε, ο TE Creus (συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης) έκανε μια λογοτεχνική προβολή στο μέλλον και έγραψε τον ακόλουθο διάλογο μεταξύ δύο γειτόνων -ενός μεγαλύτερου σε ηλικία, που έχει μνήμες από έναν παλαιότερο κόσμο, και ενός μικρότερου, που είναι τέκνο της νέας δυστοπικής εποχής: (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

«Γεια σου φίλε!»

«Ω, γεια! Πώς είσαι;»

«Είμαι καλά. Πώς σου φαίνονται τα παπούτσια μου;»

«Όμορφα. Είναι αυτά τα…»

«Ναι! Τα αυθεντικά παπούτσια Nike Lil Nas X Satan, έκδοση 2030.»

«Ουάου! Αλλά αυτά δεν κοστίζουν μια περιουσία; Πώς μπορείς να το αντέξεις οικονομικά, μόνο με το Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα [Universal Basic Income];»

«Κοίτα, δεν τα αγόρασα, φίλε. Τα νοικιάζω από το Amazon Prime. Όλα τα ρούχα μου είναι νοικιασμένα, ακόμα και τα αυθεντικά εσώρουχα Calvin Klein.»

«Α… Λοιπόν, είπαν ότι δεν θα έχεις τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος [Σβαμπ]…»

«Για τι πράγμα μιλάς;»

«Τίποτα, απλώς θυμήθηκα ένα παλιό αστείο. Λοιπόν, τι νέα; Ποια είναι τα σχέδιά σου για την ερχόμενη εβδομάδα;»

«Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως πάω στο Ετήσιο Μπαλ-Μασκέ του Δημαρχείου. Θέλεις να έρθεις; Οι μάσκες είναι όλες συμβατές με το N95, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος.»

«Όχι, ευχαριστώ. Νόμιζα ότι θα πας στην Ιταλία για διακοπές.»

«Όχι, δεν μπορώ να επιβιβαστώ σε αεροπλάνο αυτόν τον μήνα. Δεν έκανα το μηνιαίο εμβόλιο της Moderna. Ήθελα, αλλά οι λίστες αναμονής ήταν τόσο μεγάλες… Το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού είναι τον άλλον μήνα.»

«Αυτός ο Covid-29 είναι πραγματικά ενοχλητικός, έτσι δεν είναι;»

«Ασφαλώς! Αλλά είμαι σίγουρος ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Απλά δώσε του χρόνο. Χρειάζονται λίγα χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ανοσοποίηση, αλλά φυσικά, με τις νέες μεταλλάξεις και τους καινούργιους ιούς που εμφανίζονται κάθε μήνα, είναι πάντα ένα παιχνίδι προειδοποίησης. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Λοιπόν, ναι, δεν ταξιδεύω αυτόν τον μήνα.»

«Λοιπόν, ξέρεις, θα μπορούσες πάντα να ταξιδεύεις στο δωμάτιό σου.»

«Τι;»

«Ω! Μόλις θυμήθηκα ένα παλιό μυθιστόρημα του 18ου αιώνα. «Ταξίδι γύρω στο δωμάτιό μου», του Xavier de Maistre.»

«Τι είναι αυτό;»

«Αφορά έναν άντρα που ταξιδεύει στο δωμάτιό του».

«18ος αιώνας; Φίλε, είναι παλιό. Πότε ακριβώς ήταν αυτό; Υποθέτω ότι ήταν την εποχή των πρώτων lockdowns, σωστά; Στην πρώτη εποχή του Covid;»

«Ναι, κάτι τέτοιο… Τέλος πάντων, ξέχνα το, απλά μου θύμισες αυτό το βιβλίο. Αλλά υποθέτω ότι η ανάγνωση δεν είναι στα ενδιαφέροντά σου.»

«Μπα… Υπάρχει σε έκδοση του YouTube; Είσαι αστείος, είσαι ένα από αυτά τα παιδιά που ακόμα διαβάζουν, σωστά; Είσαι πραγματικά ντεμοντέ. Σίγουρα δεν έχεις καν μικροτσίπ στον εγκέφαλό σου. L.O.L.»

«Ευτυχώς όχι…»

«…»

«Τι τρέχει;»

«Μην με πλησιάζεις!»

«Τι; Γιατί; Ποιον καλείς;»

«Ποιον καλώ; Σε ποιον τηλεφωνώ; Στην αστυνομία, φίλε! Το να μην έχεις εγκεφαλικό τσιπ είναι κακούργημα, και είναι καθήκον μου ως πολίτης να σε αναφέρω. Συγγνώμη… Ξέρω ότι είσαι φίλος και γείτονας, αλλά αυτό είναι απλά άρρωστο, φίλε. Αυτό είναι πραγματικά τρελό!»

“Όχι, όχι… Περίμενε, σταμάτα! Εννοούσα ότι δεν έχω την τελευταία έκδοση του τσιπ. Αλλά έχω ακόμα το μοντέλο του 2029. Όπως είπες, είμαι ντεμοντέ…»

«Αχ! Εντάξει… Αλλά… δεν βλέπω το σημάδι στο κεφάλι σου…»

«Ω, είναι εκεί, πίστεψέ με. Απλά έχω ένα εμφύτευμα μαλλιών πάνω του, οπότε δεν είναι ορατό.»

«Α, εντάξει. Αυτό είναι κουλ. Με τρόμαξες, φίλε. Εννοώ, το να μην έχεις εγκεφαλικό τσιπ, αυτήν την εποχή και σ’ αυτήν την ηλικία… Άρχισα να σκέφτομαι ότι είσαι ριζοσπάστης ή κάτι τέτοιο…»

«Καλά…»

«Ω φίλε, είναι αργά. Ήταν ωραίο να σε δω, αλλά, συγγνώμη, πρέπει να φύγω τώρα. Έχω μια τηλε-συνάντηση με την οικογένειά μου. Αλλά, θα σε δω άλλη φορά, υποθέτω. Για χαιρετισμό, να χτυπήσουμε τους αγκώνες ή να κουνήσουμε τα πόδια μας;»

«…»

«Τι συμβαίνει; Τι έχεις πάθει;»

«Τίποτα… ξέρεις… αναμνήσεις. Είμαι κάπως γέρος πια, και μερικές φορές μου έρχονται εικόνες από προηγούμενες εποχές. Και τώρα σκεφτόμουν μια παλιά ταινία που είδα κάποτε, πολύν καιρό πριν… «Τα λουλούδια του Αγίου Φραγκίσκου». Του Roberto Rossellini, για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Υπάρχει μια σκηνή στην οποία έρχεται ένας λεπρός, χτυπώντας ένα κουδούνι… Ξέρεις, εκείνην την εποχή, στον Μεσαίωνα, οι λεπροί αναγκάζονταν να φορούν κουδούνια για να ανακοινώνουν την άφιξή τους… Και έτσι, έρχεται αυτός ο λεπρός, χτυπώντας το μικρό κουδούνι του και ζητώντας λίγα χρήματα, αλλά όλοι οι άνθρωποι φεύγουν από κοντά του, και είναι εκεί μόνος και τόσο απογοητευμένος. Έτσι, ο Άγιος Φραγκίσκος το βλέπει αυτό, και είναι τόσο συγκλονισμένος, που πλησιάζει τον λεπρό και τον αγκαλιάζει. Μια παρατεταμένη αγκαλιά, για αρκετά λεπτά. Και όταν ο φτωχός λεπρός απομακρύνεται, αρχίζει να κλαίει.»

«Εεε… Αυτό είναι άρρωστο, φίλε. Εννοώ, το να αγκαλιάζεις κάποιον. Αυτό είναι απλώς χυδαίο! Τι είναι ο λεπρός;»

«Ω… Είναι… Η λέπρα ήταν μια ασθένεια που υπήρχε εδώ και πολύν καιρό. Εννοώ, εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ήταν πιο κοινή τότε.»

«Α! Υποθέτω ότι τα εμβόλια mRNA την θεράπευσαν, σωστά; Φίλε, οι ιοί είναι κακοί. Αλλά ευτυχώς έχουμε αυτά τα μαγικά εμβόλια σήμερα.»

«Περίπου. Δεν προκαλείται στ’ αλήθεια από ιό, και η θεραπεία δεν είναι το εμβόλιο. Ωστόσο, θυμήθηκα απλώς αυτήν τη σκηνή, δεν ξέρω γιατί …»

«ΕΝΤΑΞΕΙ. Λοιπόν, χτύπημα αγκώνα ή κούνημα ποδιών, τότε;»

«Ειλικρινά, δεν προτιμώ ούτε το ένα ούτε το άλλο.»

«Ωραία, αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος. Τα λέμε, φίλε. Και πάρε αυτό το τσιπ εγκεφάλου του 2030, αδερφέ, για τον Σατανά! Εννοώ, είμαστε στο 2030, φίλε. Δεν είμαστε πλέον στον Μεσαίωνα.»

«Ναι… σίγουρα δεν είμαστε…»

Η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα αγριεύει. Ας μην χάσουμε επαφή. Εγγράψου, για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο email σου για κάθε νέο άρθρο: