Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων στο Ιράκ και η αιτιολόγησή τους

Όπως ανέφερε (το πρωί της Δευτέρας 18 Απριλίου 2022) το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ πέτυχε όλους τους αρχικούς της στόχους. Η Άγκυρα στοχεύει κουρδικές μαχητικές δυνάμεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο τουρκικός στρατός αναφέρει ότι σκότωσε μεγάλο αριθμό «τρομοκρατών» και κατέστρεψε πολλές τοποθεσίες που σχετίζονται με αυτούς. «Όλοι οι προγραμματισμένοι στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί «με αποφασιστικότητα, έως ότου εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Ο Τούρκος αξιωματούχος παρακολούθησε την πρόοδο της εισβολής μαζί με την ανώτερη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Η τουρκική στρατιωτική δράση, που ονομάστηκε Επιχείρηση Claw-Lock, ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν καταφύγια, σπήλαια, σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών, και διοικητικές θέσεις που ανήκαν σε αυτούς τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες. Τουρκικές δυνάμεις κομάντο και πυροβολικό συμμετείχαν στην επιχείρηση, η οποία περιελάμβανε επίσης πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση στοχεύει τις δυνάμεις του PKK -του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, μιας κουρδικής μαχητικής δύναμης που πολέμησε κατά της Άγκυρας για δεκαετίες- καθώς και τις δυνάμεις της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Και το PKK και η YPG θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία.

Ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει διάφορες διασυνοριακές εκστρατείες κατά των κουρδικών δυνάμεων, τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ, όλα αυτά τα χρόνια. Η τελευταία επιχείρηση επικεντρώθηκε στις ιρακινές περιοχές Metina, Zap, και Avasin-Basyan, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο.

Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι η εισβολή της στο Ιρακινό Κουρδιστάν ήταν νόμιμη και σύμφωνη με τις ρήτρες εθνικής αυτοάμυνας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι δραστηριότητές μας διεξάγονται με τρόπο που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα του φιλικού και αδελφικού Ιράκ», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έθνους του στόχευαν μόνο «τρομοκρατικές δυνάμεις» και έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μην προκαλέσουν ζημιά σε πολίτες, σε πολιτιστικούς και θρησκευτικούς χώρους, και στο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: RT (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας: