Ο πλανήτης έχει αποθέματα τροφίμων μόνο για 3 μήνες. Και η παραγωγή μειώνεται…

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Ο Bill Gates αγοράζει, εδώ και καιρό, τεράστιες εκτάσεις γης και έχει ήδη γίνει ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ. Επίσης, επενδύει εκατομμύρια στον τομέα τεχνητών (δηλαδή ψεύτικων) τροφίμων, και έχει διακηρύξει ανοιχτά την πεποίθησή του ότι ο κόσμος θα πρέπει ν’ αρχίσει να καταναλώνει 100% συνθετικό κρέας.

Πολιτικοί και επιστήμονες από ολόκληρον τον πλανήτη κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή επισιτιστική κρίση, ενώ οι «συνωμοσιολόγοι» (όπως εγώ) προειδοποιούν ότι μια τέτοια κρίση είναι τεχνητή και εντάσσεται στο πλαίσιο της Μεγάλης Επανεκκίνησης και των νεομαλθουσιανών προσπαθειών για έλεγχο και μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στον διατροφικό τομέα είναι πλέον εμφανείς. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται να επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο εξακολουθούν να κωφεύουν στις προειδοποιήσεις, πιστεύοντας ότι το φάσμα της πείνας πλανάται μόνον πάνω από τις τριτοκοσμικές χώρες του πλανήτη. Και οι λίγοι που στ’ αλήθεια ανησυχούν, περιορίζουν το πρόβλημα στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και όχι στην πιθανή έλλειψή τους.

Όσες φορές έχω επισημάνει τον κίνδυνο της πείνας στην σελίδα μου στο FB, έγινα αποδέκτης ουκ ολίγων κατηγοριών (σε σχόλια ή μηνύματα) για τρομολαγνεία! Δυστυχώς, πολλοί δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τις αγαθές μου προθέσεις…

Πρόσφατα, ο David Friedberg, πρώην στέλεχος της Google και ιδρυτής της αγροτικής ασφαλιστικής εταιρείας Climate Corporation, έκανε κάποιες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την κατάσταση του πλανήτη στον διατροφικό τομέα.

Παραθέτω τα βασικά σημεία των επισημάνσεών του:

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν ήδη με λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα.

Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει το κόστος των βασικών συστατικών του λιπάσματος σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η τιμή του αζώτου έχει ανέβει από τα 200 δολάρια στα 1.000. Η ​​τιμή του καλίου από τα 200 δολάρια στα 700. Και η τιμή του φωσφόρου από τα 250 δολάρια στα 700.

Η καλλιέργεια ενός χωραφιού είναι πλέον τόσο ακριβή, ώστε αγρότες σε ολόκληρον τον κόσμο αφήνουν ακαλλιέργητα τα περισσότερα στρέμματα γης που διαθέτουν, είτε επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν είτε γιατί δεν βρίσκουν καν λιπάσματα στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι φέτος οι σοδειές θα είναι δραματικά μικρότερες, με αποτέλεσμα να μειωθούν αναλογικά και τα αποθεματικά των τροφίμων.

Προς το παρόν, καταναλώνουμε τρόφιμα από προηγούμενες σοδειές. Καταλαβαίνετε τι κινδύνους κρύβει η μείωση (και ακόμα χειρότερα η διακοπή) της παραγωγής;

Ολόκληρος ο πλανήτης έχει διατροφικά αποθέματα 90 μόλις ημερών. Αυτό σημαίνει ότι, αν σταματήσει η παραγωγή, εντός 3 μηνών θα πάψουμε να τρεφόμαστε…

Η πλεονάζουσα προσφορά τροφίμων μας, η χωρητικότητά μας, είναι περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής. Έτσι, εάν η παγκόσμια παραγωγή μειωθεί κατά 15%, έχουμε χάσει το ήμισυ της συνολικής προσφοράς τροφίμων.

Τα πιο ευάλωτα έθνη θα νιώσουν πρώτα τους κραδασμούς, καθώς οι πλούσιες χώρες αγοράζουν ήδη αυτό το απόθεμα τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την διάθρεψη του πληθυσμού τους.

Τα αποθεματικά μειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών μειώνονται επίσης. Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, σε έναν χρόνο από τώρα. Και να δούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονούν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ξαναρχίσει η Ρωσία τις εξαγωγές λιπασμάτων. Και να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Έτσι ώστε να καταφέρουμε να φυτέψουμε το ανοιξιάτικο σιτάρι.

Είναι άραγε τρομολάγνος και ο Friedberg; «Πιθανώς» θα σπεύσουν να πουν κάποιοι. Ωραία, λοιπόν.

Τους προτρέπω να μιλήσουν με Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Μόλις χθες άκουσα στις ειδήσεις ότι είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι μας που σφάζουν το μισό τους κοπάδι, στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν το άλλο μισό…

Τους προτρέπω, επίσης, να δουν τον δείκτη τιμών των τροφίμων του Μαρτίου, που κοινοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ: 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 19,15 μονάδες από τον Φεβρουάριο, και κατά 33,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Βέβαια, αν δεν τους αρέσουν οι προτροπές μου, η λύση είναι απλή. Ας ακούν επί 24ώρου βάσεως τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Άδωνι και των υπολοίπων μελών του κυβερνητικού επιτελείου, κι ας εύχονται να μην τελειώσει ποτέ το όμορφο όνειρο…

Στο μεταξύ, όσο αυτοί τελούν εν υπνώσει, στις γειτονιές του κόσμου έχουν αρχίσει οι ταραχές με αφορμή την ακρίβεια και τις ελλείψεις. Όπως στο Περού, για παράδειγμα. Αμφιβάλλει κανείς ότι ανάλογες ταραχές θα δούμε, αργά ή γρήγορα, και στην δική μας γειτονιά;

Η παραγωγή καλαμποκιού (βασικής ζωοτροφής) της Ουκρανίας θα πέσει φέτος στους 19 εκατομμύρια τόνους, από περίπου 41 εκατομμύρια πέρυσι. Αλλά οι Ουκρανοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα εξαγάγουν την φετινή τους παραγωγή, προκειμένου να καλύψουν τις (αυξημένες λόγω του πολέμου) εγχώριες ανάγκες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γρίπη των πτηνών αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να σκοτώσουν εκατομμύρια παραγωγικά κοτόπουλα, με αποτέλεσμα την μείωση των διαθέσιμων στην αγορά αυγών και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Μην εκπλαγείτε αν ενσκήψει και στην χώρα μας μια τέτοια γρίπη…

Πάλι στις ΗΠΑ, η αλυσίδα καταστημάτων φαρμακευτικών προϊόντων Walgreens (η δεύτερη σε μέγεθος στην χώρα) βάζει πλαφόν στην αγορά βρεφικού γάλακτος…

Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν την παράθεση μη αμφισβητήσιμων στοιχείων, αλλά σταματώ εδώ.

Φίλες και φίλοι, η επιμονή των ΗΠΑ και της ΕΕ να τροφοδοτούν ασταμάτητα τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν οφείλεται σε παραλογισμό ή σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Είναι προσχεδιασμένη και εκτελείται με απόλυτη (προς το παρόν) επιτυχία. Δυστυχώς, με την συναίνεση των ανυποψίαστων μαζών, που γοητεύονται από τις παραστάσεις του γνωστού γυρολόγου των κοινοβουλίων.

Και για να προλάβω μερικούς,

ΟΧΙ, δεν είμαι εγώ συνωμοσιολόγος και τρομολάγνος. Αυτοί είναι συνωμότες και άγγελοι του τρόμου.

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας:

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο πλανήτης έχει αποθέματα τροφίμων μόνο για 3 μήνες. Και η παραγωγή μειώνεται…

Τα σχόλια είναι κλειστά.