Φόβοι για πραξικόπημα στην τελευταία ελεύθερη χώρα της Ευρώπης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, προειδοποίησε ότι τα φιλοδυτικά πολιτικά κόμματα της χώρας ενδέχεται να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου και να προσπαθήσουν να οργανώσουν ένα πραξικόπημα τύπου «Μαϊντάν» στην χώρα του.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Sputnik, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Βουλίν τόνισε:

Αμέσως μετά τις εκλογές, αναμένω ότι τα φιλοδυτικά πολιτικά κόμματα, ήδη οικονομικώς και πολιτικώς ενθαρρυμένα, θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, και να ανατρέψουν την κυβέρνηση… Οι δυτικοί πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η Σερβία χρειάζεται ένα νέο Μαϊντάν.

Και διευκρίνισε ότι:

Το Μαϊντάν είναι ένα μέρος όπου η Ουκρανία έχασε τη δημοκρατία της και όπου τραμπούκοι από τον Δεξιό Τομέα και άλλες ναζιστικές οργανώσεις ανέτρεψαν την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και στην συνέχεια εγκατέστησαν και απομάκρυναν όποιον ήθελαν.

Ο Βουλίν ισχυρίστηκε ότι οι συγκρούσεις στους δρόμους της Σερβίας προετοιμάζονται για αμέσως μετά τις εκλογές: όχι λόγω των ίδιων των εκλογών, αλλά επειδή ο πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και αποφάσισε να διατηρήσει την στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας.

Οι επισημάνσεις του υπουργού είναι πλήρως εναρμονισμένες με την θέση του προέδρου Βούτσιτς ότι η Σερβία είναι το τελευταίο ελεύθερο έθνος στην Ευρώπη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Pozarevac της ανατολικής Σερβίας,ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι είναι η τελευταία «ελεύθερη φυλή» της Ευρώπης, και συνέκρινε την χώρα του με το διάσημο χωριό των «αδάμαστων Γαλατών» από την εμβληματική γαλλική σειρά κόμικ «Αστερίξ»:

Είμαι χαρούμενος που, όπως και στο κόμικ για τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, υπάρχει μια μικρή φυλή Γαλατών που προστατεύει την ελευθερία της στην επικράτεια της Ευρώπης. Και είμαι περήφανος που αυτή η μικρή φυλή είναι οι πολίτες της Σερβίας, μιας χώρας η οποία ασκεί την πολιτική της ανεξάρτητα και αυτόβουλα.

Πράγματι, η Σερβία είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που, μέχρι στιγμής, έχει κρατήσει ουδέτερη στάση στο ουκρανικό και αρνήθηκε να ακολουθήσει τα βήματα της ΕΕ για τιμωρία της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: RT

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας: