Ο Πούτιν έχει δίκιο – Οι ΗΠΑ προκάλεσαν τα γεγονότα

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Η RAND Corporation, που ιδρύθηκε το 1948, αυτοπροσδιορίζεται ως «ένας [ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός] ερευνητικός οργανισμός που αναπτύσσει λύσεις σε προκλήσεις δημοσίου συμφέροντος, για να βοηθήσει να γίνουν οι κοινότητες σε όλον τον κόσμο ασφαλέστερες, πιο υγιείς, και πιο ευημερούσες».

Το σημαντικότερο ίσως ζήτημα που απασχολεί την RAND, είναι η αποδυνάμωση και η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, προς όφελος των ΗΠΑ – στο παρελθόν την απασχόλησε η αποδυνάμωση και η αποσταθεροποίηση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το 2019, οι ερευνητές της RAND κοινοποίησαν μιαν έκθεση που «εξετάζει μια σειρά από μη βίαια μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να στρεσάρουν τον στρατό της Ρωσίας, την οικονομία της, ή την πολιτική θέση του καθεστώτος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό«.

Τα προτεινόμενα μέτρα στοχεύουν στον εξαναγκασμό της Ρωσίας να μπει σε μια φθοροποιό κούρσα ανταγωνισμών, σε «τομείς ή περιοχές όπου οι ΗΠΑ έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Έτσι, η Ρωσία θα δεχτεί ισχυρά πλήγματα τόσο στην οικονομία της (που είναι και το αδύνατο σημείο της) όσο και στο κύρος και στην επιρροή του καθεστώτος της, στο εσωτερικό ή/και στο εξωτερικό.

Στην κορυφή της λίστας, βρίσκονται μέτρα που αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και την σταθερότητα του ρωσικού καθεστώτος.

Οι προτάσεις της RAND περιλαμβάνουν «οικονομικές πιέσεις, ιδεολογικές και πληροφοριακές πρωτοβουλίες, γεωπολιτικούς ελιγμούς, και στρατιωτικά βήματα σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και διάστημα».

Ας δούμε ένα, μικρό αλλά διαφωτιστικό, απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου της RAND (24 Απριλίου 2019):

Οι οικονομικές κυρώσεις [του 2014] έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική πτώση στο βιοτικό επίπεδο πολλών Ρώσων πολιτών. Η επέκταση της αμερικανικής παραγωγής ενέργειας είναι πιθανώς ο λιγότερο δαπανηρός και λιγότερο επικίνδυνος τρόπος για να πιεστεί περαιτέρω η ρωσική οικονομία. Η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων είναι επίσης πιθανό να υποβαθμίσει την ρωσική οικονομία και θα μπορούσε να το κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό και ταχύτερα από την διατήρηση χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι οι κυρώσεις είναι ολοκληρωμένες και πολυμερείς.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Στο παρόν κείμενο, θα παραθέσω λίγα μόνον από τα προτεινόμενα μέτρα – αυτά που ερμηνεύουν, σε ικανοποιητικό βαθμό, τα (σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα) σημερινά γεγονότα.

Αντιγράφω από την έκθεση της RAND:

Οικονομικά Μέτρα

Η διεύρυνση της παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ θα πίεζε την οικονομία της Ρωσίας, περιορίζοντας ενδεχομένως τον κρατικό προϋπολογισμό της και, κατ’ επέκταση, τις αμυντικές της δαπάνες. […]

Η επιβολή βαθύτερων εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων πιθανότατα θα υποβάθμιζε, επίσης, την ρωσική οικονομία, ειδικά εάν αυτές οι κυρώσεις είναι ολοκληρωμένες και πολυμερείς. Έτσι, η αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί από την προθυμία άλλων χωρών να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία. […]

Η αύξηση της ικανότητας της Ευρώπης να εισάγει φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές εκτός της Ρωσίας, θα μπορούσε να στρεσάρει οικονομικά την Ρωσία και να προστατεύσει την Ευρώπη έναντι του ρωσικού ενεργειακού καταναγκασμού. Η Ευρώπη κινείται σιγά-σιγά προς αυτήν την κατεύθυνση, κατασκευάζοντας μονάδες επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Αλλά, για να είναι πραγματικά αποτελεσματική αυτή η επιλογή, απαιτείται οι παγκόσμιες αγορές LNG να γίνουν πιο ευέλικτες από ό,τι είναι ήδη, και το LNG να γίνει πιο ανταγωνιστικό, ως προς την τιμή, προς το ρωσικό αέριο.

Γεωπολιτικά Μέτρα

Η παροχή θανατηφόρου (!) βοήθειας στην Ουκρανία θα εκμεταλλευόταν το σημαντικότερο σημείο εξωτερικής ευπάθειας της Ρωσίας. Αλλά οποιαδήποτε αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών όπλων και συμβουλών προς την Ουκρανία θα πρέπει να βαθμονομηθεί προσεκτικά, ώστε να αυξήσει μεν το κόστος για την Ρωσία από την διατήρηση των υπαρχουσών δεσμεύσεών της, αλλά να μην προκαλέσει μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση, στην οποία η Ρωσία, λόγω εγγύτητας, θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ιδεολογικά και Πληροφοριακά Μέτρα

Η υπονόμευση της εικόνας της Ρωσίας στο εξωτερικό θα πρέπει να επικεντρωθεί στην μείωση της διεθνούς θέσης και επιρροής της, υποβαθμίζοντας έτσι τους ισχυρισμούς του καθεστώτος για επαναφορά της Ρωσίας στην παλιά της δόξα. Περαιτέρω κυρώσεις, όπως η απομάκρυνση της Ρωσίας από διεθνή φόρα που δεν ανήκουν στον ΟΗΕ, και ο αποκλεισμός της από εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από δυτικά κράτη και θα έβλαπταν το ρωσικό κύρος. Αλλά ο βαθμός στον οποίον αυτά τα βήματα θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ρωσική εσωτερική σταθερότητα, είναι αβέβαιος. Αν και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, εντούτοις κάποιο ή και όλα από αυτά θα προκαλούσαν τις βαθύτερες ανησυχίες του ρωσικού καθεστώτος και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτρεπτική απειλή για τον περιορισμό των ενεργών εκστρατειών παραπληροφόρησης και υπονόμευσης της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Μέτρα Αέρα και Διαστήματος

Η επανατοποθέτηση βομβαρδιστικών εντός εύκολης εμβέλειας κρούσης βασικών ρωσικών στρατηγικών στόχων έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και σίγουρα θα τραβούσε την προσοχή της Μόσχας και θα προκαλούσε τις ανησυχίες της Ρωσίας. […]

Η ανάπτυξη πρόσθετων τακτικών πυρηνικών όπλων σε τοποθεσίες στην Ευρώπη και την Ασία θα μπορούσε να αυξήσει το άγχος της Ρωσίας αρκετά ώστε να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις στην αεράμυνά της.

Μέτρα Γης

Η αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, η αύξηση των χερσαίων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, και η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα, πιθανότατα θα είχαν περιορισμένα μόνο αποτελέσματα στο στρεσάρισμα της Ρωσίας. Όλες αυτές οι επιλογές θα ενίσχυαν την αποτροπή, αλλά οι κίνδυνοι ποικίλουν. Μια γενική αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη[…] θα είχε περιορισμένους κινδύνους. Όμως, μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις στα ρωσικά σύνορα θα αύξαναν τον κίνδυνο σύγκρουσης με την Ρωσία, ιδιαίτερα εάν αυτές οι αναπτύξεις εκληφθούν από το Κρεμλίνο ως πρόκληση για την θέση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, την Λευκορωσία ή τον Καύκασο.

Η αύξηση του μεγέθους και της συχνότητας των ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της αποτροπής, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσει μια δαπανηρή ρωσική απάντηση, εκτός εάν οι ασκήσεις στείλουν επίσης επικίνδυνα σήματα.

Μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιούνται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, και ασκήσεις που εφαρμόζουν σενάρια αντεπίθεσης ή επίθεσης, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι δείχνουν πρόθεση και προθυμία να εξεταστούν επιθετικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, μια άσκηση του ΝΑΤΟ, που προσομοιώνει μια αντεπίθεση για την ανακατάληψη νατοϊκού εδάφους που χάθηκε από τις προωθούμενες ρωσικές δυνάμεις, μπορεί να μοιάζει με άσκηση προετοιμασίας για εισβολή σε ένα κομμάτι ρωσικού εδάφους, όπως το Καλίνινγκραντ.

Αν διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της RAND, θα πειστείτε απόλυτα ότι οι τρέχουσες συγκρούσεις στην Ουκρανία αποτελούν την κορύφωση μιας εντεινόμενης (από το 2014) πίεσης των ΗΠΑ προς την Ρωσία, με την βοήθεια των Ευρωπαίων υποτελών της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Ο Πούτιν έχει δίκιο. Η Ρωσία εξαναγκάστηκε να προβεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το «βαθύ αμερικανικό κράτος» πίεσε -και πιέζει- για την εφαρμογή ΚΑΙ των μέτρων υψηλού ρίσκου, τα οποία οι ερευνητές της RAND συμβουλεύουν να ΜΗΝ εφαρμοστούν.

Έτσι, το ουκρανικό ζήτημα λαμβάνει απρόβλεπτες και εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Και αποκαλύπτει, ταυτόχρονα, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία ή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, αλλά με την τελική φάση ενός αμείλικτου πολέμου για την διατήρηση της αγγλοσαξωνικής αυτοκρατορίας και του μονοπολικού της κόσμου.

Γι’ αυτό, να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις ευχές και τις επιθυμίες σας σχετικά με την έκβαση αυτού του πολέμου.

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας: