Η χρησιμότητα του ενεργού άνθρακα

Στις μέρες μας, ο ενεργός άνθρακας είναι ένα είδος μόδας. Μπορείτε να τον βρείτε σε μάσκες προσώπου και άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος, σε προϊόντα λεύκανσης δοντιών, ακόμη και σε τρόφιμα.

Τι είναι όμως ακριβώς και σε τι ωφελεί;

Ο ενεργός άνθρακας είναι η λεπτή μαύρη σκόνη που παράγεται όταν καίγεται μια πηγή άνθρακα, όπως το ξύλο ή το κέλυφος της καρύδας. Η υψηλή θερμοκρασία, που αναπτύσσεται κατά την καύση, αποβάλλει όλο το οξυγόνο και αφήνει ένα εξαιρετικά απορροφητικό υλικό που έχει αμέτρητους μικροσκοπικούς πόρους. Αυτοί οι μικροσκοπικοί πόροι δεσμεύουν και απομακρύνουν βαρέα μέταλλα, χημικές ουσίες, και δηλητήρια.

Ο ενεργός άνθρακας έχει πολλά οφέλη για την υγεία:

Μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα:

Επειδή ο άνθρακας έχει αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, προσελκύει θετικά φορτισμένα μόρια όπως τοξίνες και αέρια. Επομένως, όταν καταναλώνετε ενεργό άνθρακα, οι τοξίνες και οι χημικές ουσίες στο σώμα σας παγιδεύονται στο έντερο και δεν απορροφούνται. Και επειδή το σώμα δεν απορροφά ενεργό άνθρακα, οι τοξίνες και οι χημικές ουσίες που συνδέονται με τον ενεργό άνθρακα μπορούν να απεκκριθούν μέσω του πεπτικού συστήματος. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τοξινών και φαρμάκων , όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), ηρεμιστικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, δαψόνη, καρβαμαζεπίνη, φάρμακα για την ελονοσία και μεθυλξανθίνες.

Μπορεί να βοηθήσει με το hangover:

Ο ενεργός άνθρακας είναι μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για την ανακούφιση από το hangover. Η κατανάλωση ενεργού άνθρακα θα βοηθήσει στην αποβολή του αλκοόλ από το σώμα, καθώς και των τοξινών που προκαλούν πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους.

Λειτουργεί ως αντίδοτο στα δηλητήρια:

Σε περίπτωση κατάποσης επιβλαβούς χημικής ουσίας ή δηλητηρίου, χρησιμοποιήστε ενεργό άνθρακα. Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική, από τις αρχές του 1800, για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας φαρμάκων.

Κατά την θεραπεία της δηλητηρίασης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ο ενεργός άνθρακας το συντομότερο δυνατό – εντός 30 λεπτών μετά την κατανάλωση του δηλητηρίου.

Για μια θεραπεία μιας δόσης, ένας ενήλικας θα πρέπει να πάρει περίπου 50 έως 100 γρ. σκόνης ενεργού άνθρακα αναμεμειγμένη με νερό. Τα παιδιά ηλικίας 1-12 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο την μισή δόση. Η χορήγηση δεν είναι ασφαλής για μωρά κάτω του ενός έτους.

Διατηρεί τα νεφρά υγιή:

Λόγω των ιδιοτήτων του να απορροφά τις τοξίνες, ο ενεργός άνθρακας μπορεί να μειώσει τον αριθμό των άχρηστων προϊόντων που καλούνται να φιλτράρουν τα νεφρά. Αυτό, με την σειρά του, βοηθάει στην επίτευξη της βέλτιστης νεφρικής λειτουργίας.

Συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης:

Εκτός από τις τοξίνες και τις χημικές ουσίες, ο ενεργός άνθρακας συνδέεται επίσης με την χοληστερόλη και τα χολικά οξέα που περιέχουν χοληστερόλη στο έντερο. Αυτό εμποδίζει το σώμα να τα απορροφήσει, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Μειώνει το φούσκωμα:

Αν και ο ενεργός άνθρακας δεν θα μικρύνει τη μέση σας, εντούτοις θα βοηθήσει στην μείωση του φουσκώματος, καθώς επενεργεί θετικά στον καθαρισμό των εντέρων.

Ασφάλεια και δοσολογία ενεργού άνθρακα

Ο ενεργός άνθρακας θεωρείται γενικά ασφαλής . Ωστόσο, αν και σπανίως, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα ή παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα και μαύρα κόπρανα.

Ως αντίδοτο έκτακτης ανάγκης για δηλητήριο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε άτομα που έχουν πλήρως τις αισθήσεις τους. Υπάρχει κίνδυνος να πάει στους πνεύμονες αντί στο στομάχι, εάν το άτομο που τον λαμβάνει κάνει εμετό και αναρόφηση ή έχει υπνηλία ή ημισυνειδησία.

Τα άτομα που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν πάρουν ενεργό άνθρακα, επειδή μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια από τα φάρμακά τους.

Οι δόσεις για διαφορετικές καταστάσεις κυμαίνονται από 1,5–32 γρ. την ημέρα. Σε περίπτωση φαρμακευτικής δηλητηρίασης, χορηγείται δόση 50–100 γρ. για ενήλικες, ενώ τα παιδιά λαμβάνουνμόνο 10 έως 25 γρ.

Άλλες χρήσεις του ενεργού άνθρακα

Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πρώτον, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καλό φίλτρο νερού. Ορισμένα φίλτρα έχουν τμήματα που απαιτούν ενεργό άνθρακα για την μείωση και την εξάλειψη χημικών ουσιών που δεν θέλετε στο νερό σας. Μπορείτε να έχετε πολύ καλά αποτελεέσματα, φιλτράροντας το νερό σας μέσα από ένα φίλτρο καφέ στο οποίο έχετε βάλει ενεργό άνθρακα.

Δεύτερον, ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί ως προσροφητικό που μπορεί να προσροφήσει άλλα αέρια στην επιφάνειά του. Στις μάσκες αερίων, για παράδειγμα, ο ενεργός άνθρακας απορροφά δηλητηριώδη αέρια. Μπορείτε να φτιάξετε αυτοσχέδιες μάσκες άνθρακα, ενώνοντας δύο απλές μάσκες ανάμεσα στις οποίες έχετε βάλει ενεργό άνθρακα.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι πρέπει όλοι να έχουμε στο σπίτι αρκετή ποσότητα ενεργού άνθρακα, για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν, στο κοντινό μέλλον, οι τρέχουσες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, και γεωπολιτικές εξελίξεις.

ΠΗΓΕΣ: Natural News | SHTF News

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Το κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική ή άλλου είδους συμβουλή.

Η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα αγριεύει. Ας μην χάσουμε επαφή. Εγγράψου, για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο email σου για κάθε νέο άρθρο: