Ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πηγή: Global Research (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέλεξαν να εδραιώσουν τις σχέσεις τους με την Μόσχα, καθώς οι δεσμοί τους με την Δύση εξακολουθούν να αποδυναμώνονται.

Αξιωματούχοι του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) εξέδωσαν μιαν αυστηρή προειδοποίηση προς την ΕΕ, λέγοντας ότι, εάν η ευρωπαϊκή συμμαχία ακολουθήσει την προτεινόμενη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία, οι αγορές θα δουν τεράστιες εκρήξεις των τιμών πέρα ​​από την τρέχουσα άνοδο.

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης [ή του πολέμου] της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο μήνα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Μόσχα.

Η προειδοποίηση φέρεται να ήρθε κατά την διάρκεια συνάντησης, στις 16 Μαρτίου, μεταξύ αξιωματούχων του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Μοχάμαντ Μπαρκίντο, και της Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, η οποία έγραψε στο Twiter:

Είναι ασυνήθιστοι καιροί για την αγορά ενέργειας και οι πρωτοφανείς τιμές του πετρελαίου αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Σήμερα, συναντήθηκα με τον Mohammad Sanusi Barkindo, τον Γενικό Γραμματέα του OPEC, για να συζητήσω την κατάσταση και ν’ ακούσω περισσότερα για τα επόμενα βήματά τους.

Σύμφωνα με πηγή του ΟΠΕΚ που μίλησε με το Reuters, οι ανησυχίες του ομίλου έγιναν ξεκάθαρες στην ΕΕ. «Είναι πολύ καλά ενημερωμένοι», είπε η πηγή.

«Ο ΟΠΕΚ παρουσίασε την ανάλυσή του για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου και μας ενημέρωσε για τα σχέδιά του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σχολιάζοντας την είδηση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο προσπάθησαν να πιέσουν την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου τους, προκειμένου να συγκρατήσουν τις εκτοξευόμενες τιμές των καυσίμων.

Ωστόσο, και οι δύο προσπάθειες απέτυχαν, με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι να ξεκαθαρίζουν στην Δύση ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν την ποσόστωση παραγωγής που συμφωνήθηκε από τον ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος του ΟΠΕΚ και συμπροεδρεύει της ομάδας OPEC+, η οποία συνεργάζεται για τις προμήθειες πετρελαίου, προκειμένου να στηρίξει τις αγορές, από το 2017.

Σε μια πρόσθετη επίδειξη περιφρόνησης ενάντια στις απαιτήσεις της Δύσης, στις 17 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, ταξίδεψε στην Ρωσία για να εδραιώσει τους δεσμούς ενεργειακής συνεργασίας του Άμπου Ντάμπι με τη Μόσχα.

Το ταξίδι έγινε μόλις μία ημέρα αφότου ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέτυχε να πείσει τα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή.

Όσον αφορά την Σαουδική Αραβία, το Βασίλειο έχει εκφράσει εγκαίρως την πρόθεσή του να μειώσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ και μάλιστα έχει διατυπώσει την ιδέα της πώλησης πετρελαίου στην Κίνα, χρησιμοποιώντας το κινεζικό γουάν αντί για το δολάριο.

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας: