Βόμβες αλήθειας από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ

Του Joe Lauria (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Το Πεντάγωνο εμπλέκεται σε μια γερή σύγκρουση με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και με το Κογκρέσο, για να αποτρέψει μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να εξαπολύσει την πιο αδιανόητη φρίκη του πολέμου.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην μέση αυτής της σύγκρουσης. Μέχρι στιγμής, τάσσεται στο πλευρό του Υπουργείου Άμυνας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών, επειδή «αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, εντάξει; Ας το καταλάβουμε, παιδιά. Δεν θα κάνουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στην Ουκρανία».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συγκρουστούν με την Ρωσία στην Ουκρανία. Και, αν δημιουργήσετε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, τότε σίγουρα, για να επιβάλετε αυτήν την ζώνη, θα πρέπει να εμπλακείτε σε συγκρούσεις με ρωσικά αεροσκάφη. Και αυτό θα μας έβαζε σε πόλεμο με την Ρωσία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το σχέδιο της διοίκησης είναι να ρίξει την ρωσική κυβέρνηση, μέσω ενός οικονομικού πολέμου, όχι ενός στρατιωτικού.

Αλλά η πίεση στον Λευκό Οίκο από το Κογκρέσο και τους δημοσιογράφους είναι αμείλικτη, προκειμένου να οδηγήσουν απερίσκεπτα το ΝΑΤΟ σε απευθείας πόλεμο με την Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, που χαιρετίζεται ως εικονικός υπερήρωας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αμφιταλαντεύεται μεταξύ της ανοιχτής διαπραγμάτευσης για μια ειρηνευτική διευθέτηση με την Ρωσία και της προτροπής προς το ΝΑΤΟ να «κλείσει τους ουρανούς» πάνω από την Ουκρανία. Για να σώσει την χώρα του, φαίνεται διατεθειμένος να ρισκάρει να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, δυτικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης, που εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από ουκρανικές πηγές, αναφέρουν ότι η Ρωσία χάνει τον πόλεμο, με την στρατιωτική της επίθεση «να έχει σταματήσει», και απογοητευμένη έχει στοχοποιήσει σκόπιμα πολίτες και ισοπεδώνει πόλεις.

Ο Μπάιντεν συμμετέχει σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας, αποκαλώντας τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, «εγκληματία πολέμου». Είπε, επίσης, ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «ψευδή σημαία» χημικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Αλλά την Τρίτη, το Πεντάγωνο έκανε το τολμηρό βήμα να διαρρεύσει στους δημοσιογράφους δύο ιστορίες που έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα αφηγήματα.

«Η συμπεριφορά της Ρωσίας στον βάναυσο πόλεμο λέει μια διαφορετική ιστορία από την ευρέως αποδεκτή άποψη ότι ο Πούτιν σκοπεύει να κατεδαφίσει την Ουκρανία και να προκαλέσει την μέγιστη ζημιά στους πολίτες — και αποκαλύπτει την στρατηγική εξισορρόπησης του Ρώσου ηγέτη», ανέφερε το Newsweek σε άρθρο του με τίτλο «Τα βομβαρδιστικά του Πούτιν θα μπορούσαν να καταστρέψουν την Ουκρανία, αλλά αυτός συγκρατείται. Να γιατί».

Το άρθρο επικαλείται έναν ανώνυμο αναλυτή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου (DIA), που είπε:

Η καρδιά του Κιέβου δεν έχει αγγιχθεί σχεδόν καθόλου. Και σχεδόν όλα τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας έχουν στοχεύσει σε στρατιωτικούς στόχους.

Ένας συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που τώρα εργάζεται ως αναλυτής για έναν εργολάβο του Πενταγώνου, πρόσθεσε:

Πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματική συμπεριφορά της Ρωσίας. Αν απλώς πείσουμε τους εαυτούς μας ότι η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως ή ότι αποτυγχάνει να προκαλέσει περισσότερη ζημιά, επειδή ο στρατός της δεν στέκει στο ύψος των περιστάσεων ή επειδή είναι τεχνικά ανίκανος, τότε δεν βλέπουμε την πραγματική σύγκρουση.

Το άρθρο επισημαίνει:

«Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε 24 ημέρες σύγκρουσης, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει περίπου 1.400 επιδρομές από αέρος και έχει εξαπολύσει σχεδόν 1.000 πυραύλους (οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν περισσότερες επιδρομές και εξαπέλυσαν περισσότερους πυραύλους, την πρώτη μόλις ημέρα του πολέμου στο Ιράκ, το 2003).
[…]
Κάποια από αυτά τα χτυπήματα προκάλεσαν καταστροφές σε δομές αμάχων και σκότωσαν και τραυμάτισαν αθώους πολίτες, αλλά το επίπεδο θανάτου και καταστροφής είναι χαμηλό σε σύγκριση με την ικανότητα της Ρωσίας. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να… χωνέψεις ότι η σφαγή και η καταστροφή θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες από ό,τι είναι», λέει ο αναλυτής της DIA. «Αλλά αυτό δείχνουν τα γεγονότα. Και μου υποδηλώνουν, τουλάχιστον, ότι ο Πούτιν δεν επιτίθεται σκόπιμα κατά αμάχων, ότι ίσως έχει επίγνωση πως πρέπει να περιορίσει τις ζημιές, για να αφήσει διέξοδο για διαπραγματεύσεις».

Αυτές οι πηγές του Πενταγώνου επιβεβαιώνουν όσα έλεγαν ο Πούτιν και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Οι επιχειρήσεις δεν είναι «στάσιμες». Η Ρωσία εκτελεί ένα μεθοδικό σχέδιο πολέμου για να περικυκλώσει πόλεις, ανοίγοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους, αφήνοντας ανέγγιχτες πολιτικές υποδομές (όπως το νερό, το ρεύμα, η τηλεφωνία, και το διαδίκτυο), και προσπαθώντας να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες αμάχων.

Μέχρι αυτές τις διαρροές του Πενταγώνου, ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι η Ρωσία έλεγε εξ ολοκλήρου την αλήθεια και ότι τα εταιρικά μέσα δημοσίευαν μύθους που είχαν μαγειρευτεί από την προπαγανδιστική μηχανή της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για χημικά

Το δεύτερο άρθρο, υπονομεύει άμεσα τη δραματική προειδοποίηση του Μπάιντεν για μια ψευδή χημική επίθεση. Το Reuters ανέφερε:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένες ενδείξεις για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά την ροή πληροφοριών γι’ αυτές, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Και παρέθεσε αυτούσια την φράση του αξιωματούχου:

Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι επικείμενο σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Ούτε οι New York Times, ούτε η Washington Post αναδημοσίευσαν το άρθρο του Reuters. Το έκανε όμως το US News and World Report.

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας: