Οι έμποροι του θανάτου κυβερνούν σαν θεοί χορεύοντας σε ρυθμούς πυρηνικού ολέθρου

Του Chris Hedges (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Ο Ψυχρός Πόλεμος, από το 1945 έως το 1989, ήταν ένα είδος άγριων ​​βακχαναλίων [ρωμαϊκές γιορτές προς τιμήν του Διονύσου] για τους κατασκευαστές όπλων, το Πεντάγωνο, την CIA, τους διπλωμάτες που έστρεφαν την μια χώρα εναντίον της άλλης στην παγκόσμια σκακιέρα, και τις πολυεθνικές εταιρείες που μπορούσαν να λεηλατούν και ν’ αποκομίζουν λάφυρα, εξισώνοντας τον ληστρικό καπιταλισμό με την ελευθερία.

Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, οι Ψυχροί Πολεμιστές (πολλοί από τους οποίους αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι) δαιμονοποίησαν, για δήθεν χαλαρή στάση απέναντι στον κομμουνισμό, τους εργάτες, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όσους αντιτάχθηκαν στην οικονομία του διαρκούς πολέμου και στην στρατιωτικοποίηση της αμερικανικής κοινωνίας.

Και αυτό το δόγμα το έχουν τώρα αναστήσει.

Η απόφαση να απορριφθεί η δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης με την Ρωσία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είναι ένα από τα πιο κραυγαλέα εγκλήματα του τέλους του 20ού αιώνα.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο κίνδυνος πρόκλησης της Ρωσίας έγινε αντιληπτός από πολλούς, σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και πρώτης γραμμής πολιτικοί, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Τζορτζ Φ. Κένναν, οι οποίοι χαρακτήρισαν την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη ως «το πιο μοιραίο λάθος της αμερικανικής πολιτικής σε όλη την μεταψυχροπολεμική περίοδο».

Αυτή η πρόκληση, που αποτελεί παραβίαση μιας υπόσχεσης να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ πέρα ​​από τα σύνορα της ενοποιημένης Γερμανίας, έφερε στους κόλπους της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Βουλγαρία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, την Αλβανία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, και τα Σκόπια.

Η προδοσία έγινε ακόμα μεγαλύτερη, με την απόφαση να τοποθετηθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, στην Ανατολική Ευρώπη – απόφαση που παραβίασε μια συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Η ρωσική εισβολή [ή στρατιωτική επιχείρηση] στην Ουκρανία, ίσως μια κυνική επιδίωξη της δυτικής συμμαχίας, έχει πλέον εδραιώσει ένα επεκτεινόμενο και ανανεωμένο ΝΑΤΟ και έναν αχαλίνωτο, ανεξέλεγκτο μιλιταρισμό.

Οι άρχοντες του πολέμου μπορεί να είναι εκστασιασμένοι, αλλά οι πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας ανάφλεξης, είναι τρομακτικές.

Η ειρήνη έχει θυσιαστεί για την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ και για τα κέρδη δισεκατομμυρίων της βιομηχανίας όπλων.

Η ειρήνη θα μπορούσε να δει τους κρατικούς πόρους να επενδύονται σε ανθρώπους και όχι σε συστήματα ελέγχου. Θα μπορούσε, επίσης, να μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Αλλά φωνάζουμε «ειρήνη, ειρήνη» και δεν υπάρχει ειρήνη.

Τα έθνη επανεξοπλίζονται μανιωδώς, απειλώντας με πυρηνικό πόλεμο. Προετοιμάζονται για το χειρότερο, διασφαλίζοντας ότι θα συμβεί το χειρότερο.

Έτσι, τι κι αν ο Αμαζόνιος φτάνει στο τελικό του σημείο καμπής, όπου τα δέντρα σύντομα θ’ αρχίσουν να πεθαίνουν μαζικά. Τι κι αν ο πάγος και τα παγόβουνα λιώνουν από κάτω με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον προβλεπόμενο. Τι κι αν οι υψηλές θερμοκρασίες, οι τρομακτικοί τυφώνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, και οι πυρκαγιές καταστρέφουν τον πλανήτη.

Μπροστά στην σοβαρότερη υπαρξιακή κρίση που πλήττει το ανθρώπινο είδος και τα περισσότερα άλλα είδη, οι κυρίαρχες ελίτ πυροδοτούν μια σύγκρουση που ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου και υπερσυμπιέζει την βιομηχανία εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για συλλογική τρέλα.

Η πορεία προς την παρατεταμένη σύγκρουση με την Ρωσία και την Κίνα θα γίνει μπούμερανγκ.

Η απέλπιδα προσπάθεια, να αντιμετωπιστεί η σταθερή απώλεια οικονομικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, δεν θα αντισταθμιστεί από την στρατιωτική κυριαρχία. Εάν η Ρωσία και η Κίνα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα που δεν θα χρησιμοποιεί το δολάριο των ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αυτό θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Η αξία του δολαρίου θα πέσει κατακόρυφα. Τα ομόλογα του δημοσίου, που χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση του τεράστιου χρέους της Αμερικής, θα γίνουν σε μεγάλο βαθμό άχρηστα.

Οι οικονομικές κυρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να ακρωτηριάσουν τη Ρωσία θα γίνουν, όπως εκτιμώ, ο μηχανισμός που θα μας σκοτώσει – αν πρώτα δεν αυτοθυσιαστούμε στον θερμοπυρηνικό πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να μετατρέψει την Ουκρανία σε Τσετσενία ή στο παλιό Αφγανιστάν, όταν η κυβέρνηση Κάρτερ, υπό την επιρροή του «μάγου» συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μπρεζίνσκι, εξόπλισε τους ριζοσπάστες τζιχαντιστές, που θα μεταλλάσσονταν σε Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα, για να πολεμήσουν εναντίον των Σοβιετικών.

Αυτό δεν θα είναι καλό για την Ρωσία. Δεν θα είναι καλό ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και, φυσικά, δεν θα είναι καλό για την Ουκρανία, καθώς το να κάνεις την Ρωσία να αιμορραγήσει θα επιφέρει ποτάμια ουκρανικού αίματος.

Η απόφαση να καταστραφεί η ρωσική οικονομία, να μετατραπεί ο ουκρανικός πόλεμος σε τέλμα για την Ρωσία και να ανατραπεί το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και θα απελευθερώσει όλες τις συμφορές.

Η βαριά κοινωνική μηχανική – κοιτάξτε το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη ή το Βιετνάμ – έχει την δική της φυγόκεντρο δύναμη. Καταστρέφει αυτούς που παίζουν τον Θεό.

Το Βαθύ Κράτος ωθεί τον Μπάιντεν να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο πόλεμος της Ουκρανίας σίγησε τα τελευταία απομεινάρια της Αριστεράς. Σχεδόν όλοι έχουν συναινέσει στην μεγάλη σταυροφορία ενάντια στην τελευταία «ενσάρκωση του κακού», τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που, όπως όλοι οι εχθροί των Αμερικανών, έγινε ο νέος Χίτλερ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν 14 [και ενέκριναν άλλα 40] δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η δύναμη ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ, επανδρωμένη με 5.000 άντρες, η στρατολόγηση στο ΝΑΤΟ όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, η αναδιαμόρφωση των στρατευμάτων του πρώην Σοβιετικού Μπλοκ με όπλα και τεχνολογία του ΝΑΤΟ, έχουν επισπευστεί.

Η Γερμανία, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επανεξοπλίζεται μαζικά και έχει άρει την απαγόρευση εξαγωγής όπλων. Ο νέος στρατιωτικός προϋπολογισμός της είναι διπλάσιος από τον προηγούμενο, με προοπτική να υπερβεί το 2% του ΑΕΠ, κάτι που θα αναβαθμίσει τον γερμανικό στρατό από έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο σε τρίτο, πίσω από αυτόν της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ο όγκος των μάχιμων μονάδων του ΝΑΤΟ διπλασιάζεται στις χώρες της Βαλτικής και ξεπερνάει πλέον τους 6.000 στρατιώτες. Ομάδες μάχης στέλνονται στην Ρουμανία και την Σλοβακία. Η Ουάσιγκτον αυξάνει τους Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Πολωνία. Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκαταλείπουν το ουδέτερο καθεστώς τους και ετοιμάζονται να ενσωματωθούν στο ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι μια συνταγή για παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ιστορία, καθώς και όλες οι συγκρούσεις που κάλυψα ως πολεμικός ανταποκριτής, έχουν αποδείξει ότι, όταν αρχίζει ο στρατιωτικός χορός, συχνά αρκεί ένα «τσαφ» για ν’ ανάψει η νεκρική πυρά. Ένα λάθος. Μια υπέρβαση. Ένα στρατιωτικό ρίσκο. Μια δολιοφθορά. Μια πράξη απόγνωσης.

Η απόφαση της Ρωσίας να επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπές δυτικών όπλων προς την Ουκρανία· η αεροπορική της επιδρομή σε μια στρατιωτική βάση στην δυτική Ουκρανία, 12 μίλια από τα πολωνικά σύνορα, η οποία είναι περιοχή οργάνωσης ξένων μισθοφόρων· η δήλωση του Πολωνού προέδρου, Andrzej Duda, ότι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, όπως τα χημικά όπλα, από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, θα ήταν μια «αλλαγή του παιχνιδιού» που θα μπορούσε να εξαναγκάσει το ΝΑΤΟ να επανεξετάσει την απόφασή του για μη άμεση στρατιωτική επέμβαση — όλα αυτά είναι δυσοίωνες εξελίξεις, που ωθούν την συμμαχία πιο κοντά σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ρωσία.

Μόλις αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις, ακόμη κι αν υποτίθεται ότι βρίσκονται σε αμυντική διάταξη, η παγίδα για την αρκούδα θα έχει στηθεί. Χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για να ενεργοποιηθεί το ελατήριο.

Η τεράστια στρατιωτική γραφειοκρατία, αν και εγκλωβισμένη σε συμμαχίες και διεθνείς δεσμεύσεις, μαζί με λεπτομερή σχέδια και χρονοδιαγράμματα, γίνεται ασταμάτητη όταν παίρνει εμπρός. Δεν προωθείται πλέον από την λογική, αλλά από την δράση και την αντίδραση, όπως έμαθε η Ευρώπη σε δύο παγκόσμιους πολέμους.

Η ηθική υποκρισία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συγκλονιστική.

Τα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία ταυτίζονται με τα εγκλήματα που διέπραξε η Ουάσιγκτον στην Μέση Ανατολή, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης προληπτικού πολέμου, που σύμφωνα με τους (μετά την Νυρεμβέργη) νόμους αποτελεί εγκληματική επιθετική πράξη.

Σπανίως αποκαλύπτεται αυτή η υποκρισία, όπως όταν η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Linda Thomas-Greenfield, είπε στο Σώμα:

Έχουμε δει βίντεο ρωσικών δυνάμεων να μεταφέρουν στην Ουκρανία εξαιρετικά θανατηφόρα όπλα, τα οποία δεν έχουν θέση στο πεδίο της μάχης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πυρομαχικά διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες, που απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης της Γενεύης.

Μερικές ώρες αργότερα, το επίσημο αντίγραφο της παρέμβασής της τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει τις λέξεις «αν στρέφονται εναντίον αμάχων». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες, όπως και η Ρωσία, δεν επικύρωσαν ποτέ την Συνθήκη για τα Πυρομαχικά Διασποράς, τα χρησιμοποιούν τακτικά. Τα χρησιμοποίησαν στο Βιετνάμ, στο Λάος, στην Καμπότζη, και στο Ιράκ. Τα έχουν, επίσης, παραχωρήσει στην Σαουδική Αραβία, για χρήση στην Υεμένη.

Η Ρωσία θέλει πολύ ακόμα για να φτάσει τον αριθμό των θανάτων αμάχων, από πυρομαχικά διασποράς, που προκάλεσε ο αμερικανικός στρατός.

Οι Dr. Strangeloves, σαν ζόμπι που αναδύονται από τους ομαδικούς τάφους που δημιούργησαν σε ολόκληρο τον κόσμο, υποκινούν και πάλι νέες εκστρατείες βιομηχανικής μαζικής σφαγής.

Καμιά διπλωματία. Καμιά προσπάθεια αντιμετώπισης των νόμιμων παραπόνων των αντιπάλων μας. Κανένας έλεγχος στον αχαλίνωτο μιλιταρισμό. Δεν υπάρχει δυνατότητα να δούμε τον κόσμο από άλλην οπτική γωνία. Καμιά ικανότητα κατανόησης της πραγματικότητας, έξω από τα όρια της δυαδικής ιχνογράφησης του καλού και του κακού. Καμιά κατανόηση των καταστροφών που ενορχήστρωσαν για δεκαετίες. Καμιά πιθανότητα για οίκτο ή τύψεις.

Ο Έλιοτ Άμπραμς εργαζόταν στην κυβέρνηση Ρήγκαν, όταν έκανα ρεπορτάζ από την Κεντρική Αμερική. Συγκάλυψε φρικαλεότητες και σφαγές που διέπραξαν τα στρατιωτικά καθεστώτα στο Ελ Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, και οι (υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ) ανταρτικές δυνάμεις των Κόντρας που πολεμούσαν τους Σαντινίστας στην Νικαράγουα. Επιτέθηκε άγρια ​​σε δημοσιογράφους και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορώντας τους ως κομμουνιστές ή πεμπτοφαλαγγίτες αρθρογράφους, και αποκαλώντας τους «αντιαμερικανούς» και «αντιπατριώτες». Καταδικάστηκε επειδή είπε ψέματα στο Κογκρέσο, σχετικά με τον ρόλο του στην υπόθεση Ιράν-Κόντρας. Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, άσκησε πίεση για την εισβολή στο Ιράκ και προσπάθησε να ενορχηστρώσει ένα πραξικόπημα των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα, για να ανατρέψει τον Ούγκο Τσάβες.

«Δεν θα υπάρξει υποκατάστατο της στρατιωτικής δύναμης, και δεν έχουμε αρκετή», γράφει ο Άμπραμς για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, όπου είναι ανώτερος συνεργάτης:

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη τώρα η αναγκαιότητα να δαπανηθεί για την άμυνα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ. Θα χρειαστούμε περισσότερη συμβατική δύναμη σε πλοία και αεροπλάνα. Θα χρειαστεί να ανταγωνιστούμε τους Κινέζους στην προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, αλλά, στο άλλο άκρο του φάσματος, μπορεί να χρειαστούμε πολύ περισσότερα άρματα μάχης, εάν πρέπει να σταθμεύσουμε χιλιάδες τέτοια στην Ευρώπη, όπως κάναμε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. (Σήμερα, είναι μηδενικός ο αριθμός των αμερικανικών αρμάτων μάχης που βρίσκονται μόνιμα στην Ευρώπη.) Η επίμονη προσπάθεια να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το μέγεθος του πυρηνικού μας οπλοστασίου, ή να αποτρέψουμε τον εκσυγχρονισμό του, ήταν πάντα μια κακή ιδέα, αλλά τώρα, καθώς η Κίνα και η Ρωσία εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους όπλα και δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για διαπραγμάτευση νέων ορίων, τέτοιοι περιορισμοί θα πρέπει να εγκαταλειφθούν εντελώς. Το πυρηνικό μας οπλοστάσιο θα χρειαστεί να εκσυγχρονιστεί και να επεκταθεί, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ από θέση πραγματικής πυρηνικής κατωτερότητας απειλές σαν αυτές που κάνει τώρα ο Πούτιν.

Άθελά του, ο Πούτιν βοήθησε την πολεμική βιομηχανία. Έδωσε στους πολεμοκάπηλους αυτό που ήθελαν. Εκπλήρωσε τις πιο τρελές τους φαντασιώσεις.

Δεν θα υπάρξουν τώρα εμπόδια στην πορεία προς τον Αρμαγεδδώνα.

Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί θα εκτιναχθούν στα ύψη. Το πετρέλαιο θα αναβλύσει από το έδαφος. Η κλιματική κρίση θα επιταχυνθεί. Η Κίνα και η Ρωσία θα αποτελέσουν τον νέο «άξονα του κακού». Οι φτωχοί θα εγκαταλειφθούν. Οι δρόμοι σε όλον τον πλανήτη θα είναι φραγμένοι από απελπισμένους πρόσφυγες. Κάθε διαφωνία θα βαφτίζεται προδοσία. Οι νέοι θα θυσιαστούν για τα κουρασμένα τροπάρια της δόξας, της τιμής, και της πατρίδας. Οι ευάλωτοι θα υποφέρουν και θα πεθάνουν. Οι μόνοι «αληθινοί πατριώτες» θα είναι οι στρατηγοί, οι κερδοσκόποι του πολέμου, οι οπορτουνιστές, οι αυλικοί στα μέσα ενημέρωσης, και οι δημαγωγοί που θα ψάξουν για όλο και περισσότερο αίμα.

Οι έμποροι του θανάτου κυβερνούν σαν Ολύμπιοι θεοί.

Κι εμείς, υποταγμένοι από φόβο, μεθυσμένοι από τον πόλεμο, παρασυρόμαστε στην συλλογική υστερία, κραυγάζοντας για τον ίδιο μας τον αφανισμό.

Αν σου αρέσουν αυτά που διαβάζεις, υποστήριξε την προσπάθειά μου με μια δωρεά.

Η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα αγριεύει. Ας μην χάσουμε επαφή. Εγγράψου, για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο email σου για κάθε νέο άρθρο: