Η Μέκκα της νέας κανονικότητας και των διάφανων πολιτών – Το πείραμα που δεν ολοκληρώθηκε

Του Julian Schernthaner (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Ενώ μια πραγματική σύγκρουση μαίνεται στην Ουκρανία, τα φώτα της δημοσιότητας δεν εστιάζουν στις μάχες της ψηφιακής διανομής. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της ριζικής αναδιάρθρωσης του κόσμου και της ολοκληρωτικής επιτήρησης αναγνώρισαν εδώ και πολύν καιρό τις δυνατότητες αυτής της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης.

Με την δυναμική συμμετοχή του Προέδρου Ζελένσκι, η Ουκρανία θα γίνει μια Μέκκα για τα αμερικανικά εργαστήρια βιο-όπλων και θα ανοίξει τον δρόμο για την ψηφιακή δικτύωση, το Metaverse, και τους «διάφανους πολίτες». Ο κεντρικός μοχλός είναι η εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας γνωστή ως DiiA – ένα αρκτικόλεξο, στα ουκρανικά, για την φράση «Η Κυβέρνηση κι εγώ».

Το Κοινωνικό Πιστωτικό Σύστημα του Ζελένσκι

Η ιστορία πηγαίνει πίσω στο 2019. Ο Ζελένσκι ήταν λίγους μόλις μήνες στην εξουσία, όταν ίδρυσε ένα «Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού». Το πιο σημαντικό καθήκον του Υπουργείου ήταν να δημιουργήσει μια κυβερνητική πλατφόρμα για smartphone, την εφαρμογή DiiA, που κυκλοφόρησε τελικά τον Φεβρουάριο του 2020.

Έκτοτε, όλα κινήθηκαν γρήγορα. Περισσότερες από 50 εφαρμογές, ταυτοποιήσεις, και επίσημα κανάλια τρέχουν τώρα μέσω της εφαρμογής: άδεια οδήγησης, διαβατήριο εμβολιασμού, φοιτητική ταυτότητα, έναρξη επιχείρησης, ασφάλιση, κοινωνικές παροχές. Μια γαλλική πύλη τεχνολογίας γράφει: «Ένα μοντέλο που γνωρίζαμε μόνο από την Κίνα, με το κοινωνικό πιστωτικό της σύστημα». Παρεμπιπτόντως, προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και η «ID Austria» στην τελική της φάση.

Το «σύστημα κοινωνικής πίστωσης» πρέπει να το εκλάβουμε με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Πέρυσι, ο Ζελένσκι υποσχέθηκε σε κάθε πολίτη, που θα μπορούσε να παράσχει απόδειξη πλήρους εμβολιασμού μέσω DiiA, μια ανταμοιβή 1.000 χριβνιών (περίπου 30 ευρώ) – σχεδόν το ένα δέκατο του τυπικού μηνιαίου μισθού.

Οι ουκρανικές αρχές δεν μπορούν πλέον να επιμένουν στην έντυπη μορφή των εγγράφων – και οι παρατηρητές υποθέτουν ότι η διπλή παραλλαγή [έντυπη-ηλεκτρονική] αποτελεί μόνο μια ενδιάμεση λύση.

Ο χρόνος δεν είναι καθόλου τυχαίος. Δύο εβδομάδες πριν από την εφαρμογή του μέτρου, ο Ζελένσκι ήταν ο επίτιμος καλεσμένος στην σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), υπό την ηγεσία του αρχιτέκτονα του «Great Reset», Κλάους Σβαμπ.

«Επενδυτική Μέκκα» για εταιρείες τεχνολογίας

Στην ομιλία του στο WEF, ο Ζελένσκι ανέφερε την συνθηματική φράση«νέα κανονικότητα». Υποστήριξε ότι οι σημερινοί παγκόσμιοι θεσμοί δεν θα λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά, και ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την διεθνή ασφάλεια.

Το όραμά του εκείνην την εποχή ήταν το εξής:

Η Ουκρανία πρέπει να πάρει ηγετική θέση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Παρουσίασε ανοιχτά τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα του και θυμήθηκε πώς ξεκίνησαν μερικές εταιρείες «υψηλής τεχνολογίας» σε γκαράζ. Το δηλωμένο όνειρό του ήταν να δημιουργήσει ένα είδος Silicon Valley της Ανατολικής Ευρώπης και να μετατρέψει την χώρα του σε μια «επενδυτική Μέκκα». Ή, όπως το έθεσε ο ίδιος:

Η Ουκρανία είναι ο τόπος όπου τα θαύματα γίνονται πραγματικότητα […] Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για επέκταση νέων βιομηχανιών.

Ο Σβάμπ ήταν εντυπωσιασμένος και χαρούμενος για τις «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν στην χώρα. Άλλωστε, ορισμένες από αυτές τις είχε ξεκινήσει το ίδιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μέσω των εξαρτημένων από αυτό ουκρανικών δεξαμενών σκέψης.

Φυσικά, τέτοιες σκέψεις υπήρχαν και νωρίτερα. Το παγκοσμιοποιητικό «Atlantic Council» αναγνώρισε τις δυνατότητες «καινοτομίας» λίγο μετά την ορκωμοσία του Ζελένσκι και ανέφερε μια εφαρμογή με την οποία μπορείτε να χειρίζεστε την ενδοεπικοινωνία της πόρτας σας μέσω του κινητού σας τηλεφώνου. Η εταιρεία blockchain «Bitfury», καθώς και μια σειρά από άλλες εταιρείες πληροφορικής στην Ουκρανία, μίλησαν επίσης θετικά για τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα των καινοτομιών.

Σε μια διαδικτυακή συνάντηση, οι «νέοι παγκόσμιοι ηγέτες» του Σβαμπ, Τριντό και Ζελένσκι, συζήτησαν για την περαιτέρω εμβάθυνση τέτοιων «καινοτομιών».

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το Νταβός έχει το δικό του «Σπίτι της Ουκρανίας» το οποίο είναι τακτικά διαθέσιμο για «δικτύωση» κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Συμφωνίες με Apple & Microsoft: Ψηφιακή Απογραφή

Μετά τις συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τα πράγματα κύλησαν ακόμα πιο γρήγορα.

Σύντομα συνήφθη συμφωνία με την Apple για την από κοινού διεξαγωγή ψηφιακής απογραφής, το 2023, η οποία θα πρέπει να διενεργηθεί και αυτή μέσω της εφαρμογής DiiA. Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να βοηθήσει στην βελτίωση της εφαρμογής αυτής. Πιο συγκεκριμένα, η Apple θα πρέπει να «προσδιορίσει έργα προτεραιότητας που προωθούν την μετάβαση του ουκρανικού κράτους στην λειτουργία χωρίς χαρτί». Η συνεργασία λειτουργεί και πάλι υπό την αιγίδα του «Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» – και δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση.

Ήδη το 2020, το Υπουργείο έκλεισε παρόμοια συμφωνία με την Microsoft, η οποία αναμενόταν να αυξήσει κατά 500 εκατομμυρία δολάρια την αξία της. Λέγεται ότι η συνεργασία είναι εκτεταμένη: αφορά την δημιουργία ενός «υψηλής ασφαλείας οικοσυστήματος cloud». Αυτό αναμένεται να επηρεάσει «διάφορες βιομηχανίες και να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, και την βιωσιμότητα». Επιπλέον, στους χώρους εργασίας της κυβέρνησης και των αρχών της Ουκρανίας θα δοθεί ένα πλήρως δικτυωμένο περιβάλλον.

Παρεμπιπτόντως, το αφεντικό του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος δημιουργεί το Metaverse, ένα είδος εικονικής πραγματικότητας που συνδέει όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας, έχει ήδη φωτογραφηθεί με τον Ζελένσκι.

Η ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν είχε εγκαίρως εκφράσει τις ανησυχίες της ότι, κατά την διάρκεια της πανδημίας, η «Silicon Valley» εργαζόταν πάνω στην ψηφιακή υποδομή για μια παγκόσμια δικτατορία.

Είναι, λοιπόν, αρκετά κατανοητό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποτελέσει ένα ακόμα εφαλτήριο για την επίτευξη τέτοιων στόχων.

Οι Ουκρανοί εξαγοράζονται για εικονική ζωή: 5πλάσιοι μηνιαίοι μισθοί

Για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, το 2020 ανακοινώθηκε επίσης η λεγόμενη «DiiA City». Είναι ένα ψηφιακό μοντέλο για μια οικονομική ζώνη με φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες τεχνολογίας. Μεταξύ των ελάχιστων φόρων στην «DiiA City» συγκαταλέγεται μια στρατιωτική εισφορά για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν υψηλοί μισθοί εκεί – περίπου πέντε φορές ο μέσος μισθός. Αυτό θα δημιουργήσει 450.000 σχετικές θέσεις εργασίας.

Πρόκειται κατ’ ουσίαν για ένα «οικονομικό μοντέλο με απλουστευμένους οικονομικούς κανόνες» που θα αποτελεί «την βάση για τον οικονομικό μετασχηματισμό ολόκληρης της χώρας».

Ο Ζελένσκι υποστήριξε πλήρως το έργο. Επανέλαβε αυτό που είπε στο Νταβός:

Θέλουμε να κάνουμε την Ουκρανία παγκόσμιο κόμβο πληροφορικής, κορυφαία χώρα στην καινοτομία και την τεχνολογία.

Ουκρανικές και ξένες εταιρείες πληροφορικής, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, επενδυτικά κεφάλαια, νεοφυείς επιχειρήσεις και εκπαιδευτικοί όμιλοι θα πρέπει να προσελκυστούν. Τα πεδία στα οποία μπορεί κάποιος να ασχοληθεί κυμαίνονται από την γεωργική τεχνολογία μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη, την κατασκευή drone, τα αεροσκάφη και την διαστημική τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά, τα ιατρικά νευρωνικά δίκτυα και την βιοτεχνολογία, την βιομηχανία διαφήμισης, τις πλατφόρμες συναλλαγών, το Ίντερνετ των Πραγμάτων, τις εκδόσεις, το blockchain, την βιομηχανία γραφικών, και τις εταιρείες ηλεκτρονικών αθλημάτων.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα τεράστιο και φορολογικά προνομιακό τεχνολογικό πάρκο για την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», στο οποίο συγχωνεύονται ο άνθρωπος και η μηχανή.

Στο τέλος αυτού, φυσικά, υπάρχει το Ίντερνετ των Σωμάτων, στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, συλλέγουμε «στοιχεία σώματος μέσω μιας σειράς συσκευών που μπορούν να εμφυτευθούν, να καταποθούν ή να φορεθούν».

Από το ψηφιακό κλαμπ στην πραγματική εικονική κόλαση

Οι ψηφιακές εφαρμογές στο Metaverse μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή – και πάλι η Ουκρανία είναι η παιδική χαρά αυτών των ιδεών. Η startup MultiNFT, με έδρα το Κίεβο, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το δικό της κρυπτονόμισμα που βασίζεται σε token. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ψηφιακά νυχτερινά κέντρα στο Metaverse. Φυσικά, τέτοιοι χώροι και εκδηλώσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της χώρας στην τρέχουσα σύγκρουση – και όχι μόνο.

Αυτό που αυτήν την στιγμή ακούγεται σαν ένα περιβάλλον αλληλεγγύης, θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει μια απατηλή παγκόσμια φρίκη των συνυπαρχόντων και διασυνδεδεμένων Metaverses.

Το WEF ελπίζει ήδη να διορθώσει το «σφάλμα συστήματος» του ανεξέλεγκτου Διαδικτύου.

Αν όλοι πρέπει να πάμε στην εικονική πραγματικότητα, ως cyborg ή ολογράμματα, για σημαντικούς γραφειοκρατικούς σκοπούς, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να εξαλειφθούν τυχόν αντιφρονούντες – και αυτό πρέπει να το εκλάβουμε κυριολεκτικά.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο έπαινος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους «κλιματικούς στόχους της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας» ακούγεται σχεδόν σαν το πιο αβλαβές μέρος της ριζικής αναδιάρθρωσης…

Αν σου αρέσουν αυτά που διαβάζεις, υποστήριξε την προσπάθειά μου με μια δωρεά.

Η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα αγριεύει. Ας μην χάσουμε επαφή. Εγγράψου, για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο email σου για κάθε νέο άρθρο:

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η Μέκκα της νέας κανονικότητας και των διάφανων πολιτών – Το πείραμα που δεν ολοκληρώθηκε

Τα σχόλια είναι κλειστά.