Τηλεοπτική παρακίνηση σε γενοκτονία

Του Kevin Hughes (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Ένας ουκρανός τηλεοπτικός παρουσιαστής χρησιμοποίησε μια φράση του ναζί εγκληματία πολέμου Adolf Eichmann, για να υποστηρίξει την γενοκτονία των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Ο Ουκρανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Fahruddin Sharafmal κάλεσε τους συμπατριώτες του να εξαφανίσουν το ρωσικό έθνος, σκοτώνοντας τα παιδιά τους, και ενθάρρυνε τον κάθε Ουκρανό να «σκοτώσει τουλάχιστον έναν Moskal» (ουκρανικός εξευτελιστικός χαρακτηρισμός για τους Ρώσους).

Χωρίς λογοκρισία έκκληση για γενοκτονία σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή

Το βίντεο της παθιασμένης έκκλησης του Sharafmal, κατά την διάρκεια μιας πρωινής εκπομπής του Channel 24, έγινε viral την Τρίτη, 15 Μαρτίου – αν και συνέβη στις 13 Μαρτίου, όπως υποδεικνύεται από την λεζάντα «Ημέρα 17 του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου».

Δηλώνοντας ότι ήταν συγκινημένος επειδή είχε σκοτωθεί ένας καλός του φίλος, ο Sharafmal έκανε έκκληση για γενοκτονία, αναφέροντας τον διαβόητο Eichmann, μια φωτογραφία του οποίου εμφανιζόταν στην οθόνη:

Επιτρέπω στον εαυτό μου να παραθέσει τον Adolf Eichmann, ο οποίος είπε ότι, για να καταστρέψεις ένα έθνος, πρέπει να καταστρέψεις πρώτα απ’ όλα τα παιδιά του. Γιατί, αν σκοτώσεις τους γονείς τους, τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα εκδικηθούν. Σκοτώνοντας όμως τα παιδιά, αυτά δεν θα μεγαλώσουν ποτέ και το έθνος θα εξαφανιστεί.

Ο Eichmann ήταν ένας ανώτερος αξιωματικός των SS που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα SS (Schutzstaffel ή Protection Squads) ιδρύθηκαν αρχικά ως η προσωπική μονάδα σωματοφυλακής του Αδόλφου Χίτλερ. Αφού διέφυγε στην Λατινική Αμερική, ο Eichmann συνελήφθη και δικάστηκε στο Ισραήλ, το 1960, και καταδικάστηκε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.

Η ουκρανική κυβέρνηση και οι δυτικοί υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι το έθνος δεν συγχωρεί τον ναζισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Όμως, οι νεοφασίστες έχουν σημαντική επιρροή στο ουκρανικό κράτος, και συγκεκριμένα στις δυνάμεις ασφαλείας. Και μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα βοηθήσει στην μεγέθυνση της ουκρανικής νεοναζιστικής προπαγάνδας.

Ενώ η Σύμβαση της Γενεύης δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς στρατιώτες να σκοτώνουν παιδιά, ο Sharafmal υποστήριξε ότι δεν δεσμεύεται από αυτήν:

Και, όταν μου δοθεί η ευκαιρία να σας συναντήσω, Ρώσοι, σίγουρα θα το κάνω. Εφόσον με αποκαλείτε Ναζί, εμμένω στο δόγμα του Adolf Eichmann και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι εσείς και τα παιδιά σας δεν θα ζήσετε ποτέ σε αυτήν την γη.

Και συνέχισε:

Πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για την νίκη του ουκρανικού λαού, όχι για την ειρήνη. Χρειαζόμαστε την νίκη. Και, αν χρειαστεί να σφάξουμε όλες τις οικογένειές σας, θα είμαι ένας από τους πρώτους που θα το κάνουν. Και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα έθνος όπως η Ρωσία και οι Ρώσοι σε αυτήν την Γη.

Για να καταλήξει:

Εάν οι Ουκρανοί έχουν την ευκαιρία, και την έχουν αυτήν την στιγμή, να καταστρέψουν, να σφάξουν, να σκοτώσουν, να στραγγαλίσουν τους Moskals, ελπίζω ότι όλοι θα συνεισφέρουν και θα σκοτώσουν τουλάχιστον έναν Moskal».

Το φόντο πίσω από τον Sharafmal έδειχνε την φράση «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, γ@μήσου», στα ουκρανικά – η φράση που φέρεται να είπαν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Φιδονήσι, που το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι είχαν πεθάνει ηρωικά, πριν εμφανιστούν όλοι ζωντανοί, έχοντας παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό.

Το Channel 24 εδρεύει στο Κίεβο. Λειτουργεί υπό τον όμιλο πολυμέσων TRK Lux, που φέρεται να ανήκει στην πλούσια Ουκρανή επιχειρηματία Kateryna Kit-Sadova και τον σύζυγό της Andriy Sadovyi, τον δεξιό δήμαρχο του Lviv.

Το Lviv είναι μια πόλη στην δυτική Ουκρανία, φορτωμένη με υπερεθνικιστές εξτρεμιστές. Οι Ουκρανοί συνεργάτες των Ναζί προκάλεσαν τεράστιες σφαγές εναντίον των Εβραίων εκεί, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο σταθμός και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής ζητούν συγγνώμη

Την Τρίτη, το Channel 24 απηύθυνε μια χλιαρή συγγνώμη στην επίσημη ιστοσελίδα του, λέγοντας ότι ο Sharafmal ήταν θυμωμένος, επειδή ένας φίλος του σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής ζήτησε επίσης συγγνώμη on-air, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο επίσημο κανάλι του Channel 24 στο YouTube. Πίσω του, στην οθόνη, υπήρχε ουκρανικό κείμενο που έγραφε «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, γ@μ@ τον εαυτό σου», το οποίο έχει γίνει πλέον εθνικιστικό σύνθημα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο Sharafmal είπε στην απολογία του ότι οι σκληρές του δηλώσεις ήταν απαράδεκτες, τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως άτομο.

Δεν είναι,όμως, η πρώτη φορά που δημοσιογράφος προωθεί την γενοκτονία στην Ουκρανία.

Το 2014, ένας Ουκρανός δημοσιογράφος, στο Hromadske TV, είχε ζητήσει ανοιχτά μια γενοκτονία στο Ντονμπάς, λέγοντας ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που πρέπει να εξοντωθεί».

Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από φιλοδυτικούς Ουκρανούς, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκλεισε τρία τηλεοπτικά δίκτυα, και συγκεκριμένα τα ειδησεογραφικά κανάλια 112, NewsOne, και ZIK, για διάδοση «προπαγάνδας» που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο και για εξυπηρέτηση ενός ολοένα και πιο δημοφιλούς φιλορωσικού κόμματος.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα που έκλεισαν παρήγαγαν πληθώρα αποκλειστικού περιεχομένου, κάλυπταν όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής της Ουκρανίας, και απέφευγαν να παίρνουν ανοιχτά το μέρος της Μόσχας.

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας: