Ποιος λέει αλήθεια για τα βιο-όπλα;

Του JD Heyes (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χορηγούν ερευνητικά εργαστήρια βιοόπλων σε πολλές χώρες, αν και η Ουάσιγκτον αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Αλλά ένα έγγραφο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα φαίνεται να αποδεικνύει όσα λένε η Μόσχα και το Πεκίνο.

Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2015 και ενημερώθηκε τον Ιανουάριο του 2019, από την Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών, περιγράφει πώς η Υπηρεσία κατασκεύασε και χρηματοδοτεί βιο-εργαστήρια σε πολλές χώρες μέχρι το 2024.

Με την «ευρεία κοινοποίηση» επιδιώκεται η χρηματοδότηση «θεμελιώδους έρευνας», η οποία περιγράφεται περαιτέρω ως «βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην επιστήμη και την μηχανική, τα αποτελέσματα της οποίας συνήθως δημοσιεύονται και κοινοποιούνται ευρέως στην επιστημονική κοινότητα, καθώς η έρευνα αυτή διαφέρει από την ιδιωτική έρευνα και από την έρευνα για βιομηχανική ανάπτυξη, σχεδιασμό, παραγωγή και χρήση προϊόντων, τα αποτελέσματα των οποίων (ερευνών) συνήθως προστατεύονται για λόγους ιδιοκτησίας ή εθνικής ασφάλειας».

Μέρος της προσπάθειας προβλέπει «Συνεργατική έρευνα, για την καταπολέμηση των όπλων μαζικής καταστροφής, με παγκόσμιους εταίρους» που περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεχνικών για την «καταπολέμηση» των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ). Επίσης «περιλαμβάνει διερευνητική βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που θα αφορά ευκαιρίες μείωσης, εξάλειψης και καταπολέμησης των ΟΜΚ, σε όλο το φάσμα των Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών, και Υψηλής Εκρηκτικότητας όπλων», όπως αναφέρει το έγγραφο.

Το έγγραφο προσδιορίζει επιπλέον ποιες χώρες εμπλέκονται, με ειδική εστίαση στα πρώην δορυφορικά κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας:

Το Πρόγραμμα ενδιαφέρεται για συνεργατικές ερευνητικές δεσμεύσεις με ξένους εταίρους σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιοχές: Χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης (συγκεκριμένα: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν, και Ουκρανία), Αφρική (συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι μόνον, των: Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Νότια Αφρική), Νοτιοανατολική Ασία (συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της Καμπότζης, της Ινδονησίας, του Λάος, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης), και Χώρες της Μέσης Ανατολής/Νοτίου Ασίας (συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι μόνον, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Ινδίας, και του Πακιστάν).

Το Πρόγραμμα ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους να αναπτύξουν δραστηριότητα σε συνεργασία με ξένα ιδρύματα στις παραπάνω χώρες.

Το έγγραφο φαίνεται επίσης να υποδηλώνει ότι η πραγματική έρευνα περιλαμβάνει την εξεύρεση αντιμέτρων για τα ΟΜΚ, τα οποία θα περιλαμβάνουν αναγκαστικά την ανάπτυξη βιο-ουσιών προκειμένου να μάθουμε πώς να τα καταπολεμήσουμε.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:

«Η θεμελιώδης επιστήμη για την χημική και βιολογική άμυνα περιλαμβάνει επιστημονική και τεχνολογική έρευνα που προάγει την γνώση στις φυσικές επιστήμες και τις βιοεπιστήμες για την υπεράσπιση και την αντιμετώπιση χημικών και βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των στρατιωτών του Έθνους μας».

Συνεχίζοντας, το έγγραφο αναφέρει:

«Οι θεμελιώδεις ερευνητικές προσπάθειες επιτρέπουν δυνατότητες όπως: η ανάπτυξη βελτιωμένων συσκευών ανίχνευσης για παραδοσιακούς και μη παραδοσιακούς χημικούς παράγοντες· η ανάπτυξη διαγνωστικών για υφιστάμενες και αναδυόμενες απειλές μολυσματικών ασθενειών· η αύξηση της γνώσης και των ικανοτήτων για την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων ιατρικών και υλικών αντίμετρων σε χημικές και βιολογικές απειλές, για σενάρια τόσο πριν όσο και μετά την έκθεση στον κίνδυνο· η μοντελοποίηση, η πρόληψη, η καταπολέμηση, και η ενισχυμένη ατομική προστασία έναντι χημικών και βιολογικών απειλών· και η επεξεργασία αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης, μέσω μη-κινητικών προσεγγίσεων, με στόχο την καταστροφή, την εξουδετέρωση και/ή την δέσμευση των απειλητικών παραγόντων».

Το έγγραφο κάνει περαιτέρω αναφορά στην ανάπτυξη μιας «ενεργητικής άμυνας» κατά των βιοόπλων, η οποία υποδηλώνει επίσης ένα εν εξελίξει πρόγραμμα για την κατασκευή τους:

«Η θεμελιώδης επιστήμη για την προστασία περιλαμβάνει την προώθηση της γνώσης στις φυσικές, βιολογικές, και μηχανικές επιστήμες, για την προστασία του προσωπικού, των ευαίσθητων ηλεκτρονικών συστημάτων, και της δομικής υποδομής από τις επιπτώσεις των όπλων μαζικής καταστροφής. Η προστασία περιλαμβάνει τόσο την παθητική όσο και την ενεργητική άμυνα έναντι των απειλών».

Την Παρασκευή [18/3/22], κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κατασκευάζουν βιοόπλα στην Ουκρανία. Αλλά πριν από αυτήν την συνεδρίαση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ήδη κατηγορούσαν την Μόσχα για διάδοση «παραπληροφόρησης».

«Αυτό ακριβώς είναι το είδος της προσπάθειας για μια ψευδή σημαία, την οποία έχουμε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει, για να δικαιολογήσει επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα» δήλωσε, αργά την Πέμπτη, η Olivia Dalton, εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ρωσία να χειραγωγήσει τον κόσμο ή να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως πεδίο για την προώθηση της παραπληροφόρησής της».

Ωστόσο, το έγγραφο της Υπηρεσίας Μείωσης Αμυντικών Απειλών φαίνεται να αντικρούει αυτήν την άρνηση των ΗΠΑ.

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας: