Η Κίνα για τα Βιολογικά Εργαστήρια

Πηγή: Global Times (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Στην συνέντευξη Τύπου ρουτίνας της Δευτέρας [14/3/22] του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου αντέκρουσε τις ασυνεπείς και λανθασμένες απαντήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τα βιολογικά τους εργαστήρια στην Ουκρανία, προτρέποντας για πλήρη διευκρίνιση των βιοστρατιωτικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός των συνόρων τους.

Όταν ένας δημοσιογράφος του BBC επεσήμανε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ φαίνεται να υποδηλώνουν πως η μυστική έρευνά τους, που αφορά ιούς στην Ουκρανία, δεν έχει καμία σχέση με τον στρατό, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Zhao Lijian, τόνισε ευθέως ότι η απάντηση των ΗΠΑ στο θέμα, μέχρι στιγμής, είναι αντιφατική και μπερδεμένη.

Γιατί ο Επίσημος Ιστότοπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ αφαίρεσε όλα τα στοιχεία των εργαστηρίων βιοόπλων της Ουκρανίας;

Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2005, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνται να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με ουκρανικές εγκαταστάσεις και η Ουκρανία απαγορεύεται να δημοσιοποιεί πληροφορίες που οι ΗΠΑ κρίνουν ότι είναι «ευαίσθητες».

Σύμφωνα με την εισήγηση των ΗΠΑ στην Σύνοδο των Συμβαλλομένων Κρατών της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC), το 2021, οι ΗΠΑ διαθέτουν 26 εργαστήρια και άλλες συνεταιριστικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε: Οι ΗΠΑ έστειλαν ομάδες [ειδικών] στην Ουκρανία ή όχι; Ποιο ακριβώς είναι το εύρος των δραστηριοτήτων τους; Πόσες συνεργατικές εγκαταστάσεις υπάρχουν; Ποιες ευαίσθητες πληροφορίες στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται; Γνωρίζει η Ουκρανία τι κάνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία;» τόνισε ο Zhao Lijian.

Οι δημοσιευθείσες πληροφορίες δείχνουν ότι δεκάδες βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία λειτουργούσαν κατόπιν εντολής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις εργαστηριακές δραστηριότητες, και ότι η αμερικανική έρευνα στόχευε στην δημιουργία μηχανισμών για την κρυφή εξάπλωση θανατηφόρων ιικών παθογόνων.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία βρήκε στο έδαφος της Ουκρανίας περισσότερα από 30 βιολογικά εργαστήρια που συνδέονται με τις ΗΠΑ και ότι, αν και τα σχετικά ευρήματα καταστράφηκαν επειγόντως, εντούτοις βρέθηκαν ίχνη πανώλης, άνθρακα και άλλων παθογόνων.

Ενώ οι ΗΠΑ αρχικά χαρακτήρισαν τις πληροφορίες σχετικά με τα εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία ως «πλαστές», στις 8 Μαρτίου, η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, παραδέχτηκε την ύπαρξη στην χώρα «εγκαταστάσεων βιολογικής έρευνας» που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

«Εάν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από τις ίδιες τις ΗΠΑ είναι ασυνεπείς και γεμάτες κενά, πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να πιστέψει ότι οι ΗΠΑ εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την BWC;» ρώτησε ο Zhao Lijian.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης για το BWC. Ταυτόχρονα, για δεκαετίες, οι ΗΠΑ κατηγορούν άλλες χώρες ότι δεν συμμορφώνονται με την Συνθήκη, και επιπλέον επιβάλλουν κυρώσεις και χρησιμοποιούν βία εναντίον αυτών των χωρών.

«Όταν όμως συμβαίνει οτιδήποτε σχετίζεται με τις ίδιες, οι ΗΠΑ αποφεύγουν την επιθεώρηση, κάτι που αποτελεί τυπικό αμερικανικό πρότυπο δύο μέτρων και δύο σταθμών» είπε ο Zhao Lijian.

Ο εκπρόσωπος προέτρεψε τις ΗΠΑ να διευκρινίσουν πλήρως τις βιοστρατιωτικές δραστηριότητές τους, εντός και εκτός των συνόρων τους, με υπεύθυνο τρόπο και να σταματήσουν να αντιτίθενται στην δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης για την Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα – κάτι που θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στην συμμόρφωση των ΗΠΑ με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, και θα βοηθούσε επίσης στην αύξηση του επιπέδου της παγκόσμιας βιοασφάλειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «συνέστησε ανεπιφύλακτα» στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας να καταστρέψει με ασφάλεια «παθογόνους μικροοργανισμούς υψηλής απειλής» που ενδέχεται να στεγάζονται στα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας, προκειμένου να αποτραπούν «οποιεσδήποτε πιθανές διαρροές».

Σπάσε το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Εγγράψου στο Newsletter μας: