Σταματήστε αυτόν τον τρελό πόλεμο

Του Eric Margolis (Μετάφραση: Γιώργος Β. Μιχαήλ)

Τα αυθάδη και προκατειλημμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης μας δίνουν την εντύπωση ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι κάποιο είδος αθλητικού ανταγωνισμού. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία τώρα έχουν αποσιωπηθεί επαίσχυντα στην Δύση με την απαγόρευση του Russia Today και του Sputnik News, απεικονίζουν τον μέχρι στιγμής μέτριο πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν ανανεωμένο αγώνα ενάντια στον φασισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και οι δύο απόψεις είναι εντελώς λανθασμένες.

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα παραπονιέται για την ανάμειξη της Δύσης στην Ουκρανία για περισσότερα από 14 χρόνια. Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν τώρα μια επίθεση αργής κίνησης εναντίον τμημάτων της Ουκρανίας και, μέχρι στιγμής, προσπαθούν να συγκρατήσουν τις απώλειες.

Συγκρίνετε αυτήν την στρατηγική με την απόλυτη καταστροφή που προκάλεσε η Ρωσία (με κάποια βοήθεια των ΗΠΑ) στην αποσχιστική Τσετσενία το 1990. Συγκρίνετέ την με την ευρείας κλίμακας καταστροφή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Συρία, στην Λιβύη, στην Σομαλία, και στην Παλαιστίνη.

Πού βρισκόταν το CNN όταν αυτά τα έθνη επέστρεφαν, λόγω βομβαρδισμών, στην Λίθινη Εποχή; Ή όταν η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, μετατρέπεται σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας;

Όπλα κυρίως αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής (αξίας τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων) μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία πριν εισβάλει η Ρωσία – και συνεχίζουν να μεταφέρονται. Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες έδειχναν να πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι η Μόσχα δεν θα έκανε τίποτα ως απάντηση στην παρέμβασή τους στην Ουκρανία.

Μπορείτε να φανταστείτε τους Ρεπουμπλικάνους της Φλόριντα να διακηρύττουν την ανεξαρτησία τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ν’ αρχίζουν να εισάγουν ρωσικό ή κινέζικο πολεμικό υλικό;

Ακόμα πιο τρελές από αυτό το σενάριο είναι οι αυξανόμενες εκκλήσεις της ουκρανικής ηγεσίας και πολλών νομοθετών των ΗΠΑ για την ανακαίνιση των παλαιών μαχητικών MiG-29 που είναι αποθηκευμένα στην Πολωνία και την παράδοσή τους σε Ουκρανούς πιλότους για χρήση εναντίον ρωσικών στόχων. Φαίνεται ότι η Αμερική είναι έτοιμη να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό.

Αυτή είναι μια τρελή επιχείρηση. Την στιγμή που τα MiG της Πολωνίας θ’ αναλάβουν δράση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, θα μεταβούμε από μια μικρή περιφερειακή σύγκρουση σε έναν πραγματικό πόλεμο.

Η Ρωσία θα αντεπιτεθεί με χτυπήματα, με τους πολύ ακριβείς πυραύλους Iskander, εναντίον πολωνικών αεροπορικών βάσεων, κυβερνητικών κέντρων, και κόμβων υλικοτεχνικής υποστήριξης. Οι Πολωνοί θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον – σε μια εκλογική χρονιά κατά την οποία οι ξεφουσκωμένοι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν κάθε ψήφο Πολωνών στα Μεσοδυτικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι πόλεμοι στους αιθέρες δεν έχουν ξεκάθαρα όρια. Η πολιτικά ισχυρή Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα ζητήσει άδεια να χτυπήσει ρωσικές αεροπορικές βάσεις, λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, και στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.

Οι αμερικανικές βάσεις στην Ρουμανία και την Βουλγαρία θα ενταχθούν γρήγορα στην λίστα στόχων της Μόσχας. Προσθέστε και τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Σκανδιναβία. Οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν όσο μια βόλτα με ταξί από την Λιθουανία, την Λετονία, και την Εσθονία.

Το ανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ είναι στην πραγματικότητα ένα σπίτι φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα.

Ευτυχώς, η Μόσχα είναι πολύ αδύναμη για να εισβάλει εκ νέου σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο. Η Ρωσία ξοδεύει για τον στρατό της μόνο το ένα δέκατο από όσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ.

Οι κάποτε φαινομενικά ατελείωτοι στρατοί του Στάλιν είναι πλέον εξασθενημένοι. Ωστόσο, πρέπει να υπερασπιστούν ένα έθνος-μαμούθ με 11 χρονικές ζώνες που εκτείνονται από τις ακτές της Βαλτικής μέχρι την Βόρεια Κορέα. Πριν εισβάλει στην Ουκρανία, η Μόσχα έπρεπε στην πραγματικότητα να φέρει στρατιωτικές μονάδες από το Βλαδιβοστόκ, στον Ειρηνικό, που είναι ένας βασικός πιθανός στόχος για επιθέσεις από το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος για να τερματίσει η Ουκρανία τον πόλεμο, είναι να χωρίσει τις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της, να καταπνίξει τον αυξανόμενο εθνικισμό της, και να υποσχεθεί στην Ρωσία ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε άλλη ξένη συμμαχία για 20 χρόνια.

Και να πει στο CNN να επικεντρώσει ξανά την υστερία του στην έξαρση της εγκληματικότητας στην Νέα Υόρκη και στο Σικάγο.

Προς το παρόν, ένας από τους ελάχιστους Αμερικανούς πολιτικούς, που θα μπορούσαν να κάνουν αυτήν την σωστή κίνηση, είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας, εγγραφείτε στο Newsletter μας και προτείνετε σε φίλους και γνωστούς σας να κάνουν το ίδιο.